Jak mohou bakterie ve vašich střevech ovlivnit chuť na jídlo
Zažili jste někdy silnou chuť na určitou potravinu? Každý, kdo drží dietu, ví, jak těžké je bojovat s chutí. Obvykle bojujete spíše se sladkostmi, zpracovanými potravinami a rychle působícími sacharidy, než se zdravými potravinami – kéž byste místo toho mohli být závislí na ovocných plodech!
Chutě jsou řízeny malou planetou mikrobů, která žije ve vašich střevech. Tyto bakterie, známé jako střevní bakterie, střevní flóra nebo střevní mikrobiom, tvoří dohromady více, než je počet buněk v lidském těle.
Ačkoli jejich úloha v lidském zdraví je již delší dobu známá, je překvapivé, že širší pohled na ně lidem tak dlouho unikal. Přinášíme vám přehled o střevních bakteriích a o tom, jak mohou ovlivňovat vaši chuť na jídlo.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíOsa střevo-mozek
Kromě vašeho nervového systému, který se skládá z mozku, míchy a nervů, existuje ještě střevní nervový systém. Jinými slovy, ve svých střevech máte vlastní mozek. Toto nervové spojení je přímo propojeno s bakteriemi ve střevech.
To možná vysvětluje, proč má boj s chutí na jídlo tolik společného také s myslí a silnou vůlí. Ve vašem těle je doslova nezávislý mozek, který řídí, jak se stravujete.
Střevní flóra může řídit vaši náladu
Představte si střevní bakterie jako kolonii. Každá kolonie má jiné potřeby, aby mohla růst a prospívat. Ve vašich střevech je více kolonií bakterií a každá z nich prosazuje své vlastní požadavky. Až budete příště nutně potřebovat kousek jablečného koláče, vzpomeňte si na to – bakterie ve vašich střevech ho potřebují. Ale vy – zase tak moc ne.
Střevní bakterie mohou uvolňovat mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako jsou butyrátové sloučeniny, když jsou „nespokojené“ s potravou, která je jim dodávána. Tyto mastné kyseliny ovlivňují vaši náladu a mohou způsobit, že budete docela nešťastní, když si nebudete moci dát ten pytlík chipsů.
Střevní bakterie mohou způsobovat stres a úzkost
Když jim opakovaně odpíráte jejich oblíbený výběr živin, mohou se střevní bakterie změnit v odporná monstra. To je důvod, proč při pokusu o vysazení určitého druhu potravin pociťujete únavu, úzkost a dokonce i mírné abstinenční příznaky. Na myších modelech vedlo přílišné osídlení bakteriemi C.jenjuni ke stresu a úzkostnému chování. Až vás příště přepadne hlad, vzpomeňte si na to.
Dobrou zprávou je, že ačkoli tyto nezdravé bakterie svádějí boj, můžete se jich zbavit dlouhodobou konzumací správných potravin.
Jakou stravu jíte, takové máte zdraví
Bakterie, které kolonizují vaše střeva, jsou do značné míry ovlivněny tím, co do svého těla vkládáte. Pokud se snažíte bojovat se zhoubnou touhou k jídlu, dejte jí několik dní, nikoli hodin, aby se sama vyřešila. Nakonec bakterie způsobující nezdravé chutě zmizí a dají šanci dobrým bakteriím. V tomto ohledu mohou pomoci také probiotika.
Konzumace antibiotik může vážně narušit rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi. Bohužel se může stát, že budete mít opět chuť na nezdravé potraviny v důsledku následných zažívacích potíží a nadýmání.
Souvislost s kandidou
Každý den probíhá ve vašich střevech soutěž o to, který mikrob je dokáže kolonizovat. Pokud jsou dobré bakterie ovládnuty v důsledku zpracovaných potravin, cukru a dalších nezdravých potravin, má Candida albicans, původce většiny lidských plísňových infekcí, šanci převzít nadvládu.
Tento stav lze stejně snadno zvrátit, pokud se vám podaří zahnat chutě, které tyto špatné bakterie a Candida společně způsobují. Když jsou kandidy zbaveny vybraných živin, mohou je dobré bakterie poměrně snadno ovládnout.
Když budete mít chuť na ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, probiotické potraviny nebo maso, nejenže ukojíte svůj hlad, ale také odvedete svou pozornost od nezdravého jídla, které jste chtěli sníst. Fermentované potraviny mohou pomoci podpořit růst dobrých bakterií, proto je zařaďte do svého jídelníčku. Pro lepší zdraví se však vyhněte cukrům, transmastným kyselinám, umělým sladidlům a také alkoholu.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Gutxy.com , Medical News Today