Houby jako bojovníci proti rakovině a obnovitelé buněk

Pokud jde o dodržování zdravé stravy, houby bojující proti nemocem splňují všechny požadavky. Houby mají nízký obsah sacharidů a kalorií, ale jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, stopových minerálů, vlákniny a dokonce i bílkovin.

Houby jsou také protizánětlivé potraviny a houbová výživa obsahuje vysoké množství beta-glukanových sloučenin, které udržují imunitní buňky v pohotovosti, a navíc silný antioxidant zvaný ergothionein, který pomáhá snižovat záněty v celém těle.

Léčebné využití hub má v asijských zemích velmi dlouhou tradici, která sahá tisíce let do minulosti. Například v Číně některé druhy v minulosti představovaly „kombinaci duchovní síly a esence nesmrtelnosti“.

Přestože se jejich užívání na západní polokouli začalo rozšiřovat až v posledních několika desetiletích, četné studie z poslední doby ukazují, že poskytují celou řadu životně důležitých, biologicky aktivních látek.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Možná vás zajímá několik věcí o houbách a jejich výživě, jako např:

Jaké jsou zdravotní účinky hub?
Mohu jíst houby každý den?
Které houby je bezpečné jíst? Jsou některé houby škodlivé?
Patří houby mezi bílkoviny nebo sacharidy?
Jsou houby vegetariánské?
Podívejme se níže na to, co byste měli vědět.

Příznivé účinky hub na zdraví

Bojují proti růstu rakovinných buněk

Houby jsou známé jako přírodní lék na rakovinu a jedna z nejlepších potravin pro zvýšení počtu „přirozených buněk zabíječů“ – typu imunitních buněk, které vyhledávají a ničí nebezpečné rakovinné buňky – a jsou chváleny jako silná potravina bojující proti rakovině.

Díky svým protinádorovým, antimikrobiálním a antioxidačním účinkům hrají podle nejnovějších studií protirakovinné sloučeniny obsažené v houbách zásadní roli při ochraně před oxidačním poškozením a při likvidaci rakovinných buněk, čímž zabraňují vzniku nádorů. Mezi ochranné látky, které se v těchto speciálních houbách nacházejí, patří:

triterpeny
fenolové sloučeniny
polysacharidy
steroly
eritadenin
chitosan

To znamená, že výživa z hub může pomoci blokovat poškození DNA a zastavit mutace buněk, a zároveň chránit zdravé buňky a zvýšit schopnost těla zbavovat se nebezpečných látek.

Systematický přehled a metaanalýza observačních studií publikovaných v březnu 2021 v časopise Advances in Nutrition navíc odhalily, že konzumace alespoň dvou hub denně může potenciálně snížit riziko vzniku rakoviny až o 45 %. Vědci dospěli k závěru: „Spojitost mezi vyšší konzumací hub a nižším rizikem rakoviny, zejména rakoviny prsu, může naznačovat potenciální ochrannou roli hub ve stravě.“

Posilují imunitní systém

Podle zprávy z roku 2020 zveřejněné v časopise Molecules obsahují houby sloučeniny a komplexní látky s „antidiabetickými, antihyperlipidemickými, protiplísňovými, protizánětlivými, imunomodulačními, antioxidačními, protistárnoucími, protirakovinnými, antivirovými a hepatoprotektivními“ účinky.

To může znít jako fráze, ale znamená to, že mohou posílit téměř všechny systémy v těle a chránit vás před mnoha nemocemi, protože jsou spojeny se snížením zánětu. Bylo prokázáno, že dlouhodobé udržování vysoké hladiny zánětu přispívá ke vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka a rakovina.

Houby mají také přirozenou schopnost bojovat proti nebezpečným bakteriím a virům. Ve skutečnosti musí mít silné antibakteriální a protiplísňové sloučeniny už jen proto, aby přežily ve svém přirozeném prostředí.

Proto není překvapivé, že tyto prospěšné sloučeniny lze z mnoha hub izolovat a použít k ochraně lidských buněk. Dokonce se ukazuje, že chrání před smrtelně nebezpečnými multirezistentními kmeny bakterií a dalšími mikroorganismy, které jsou zodpovědné za množství zdravotních problémů.

Některé látky obsažené v běžných antibiotikách podávaných lidem při nemoci – včetně penicilinu, streptomycinu a tetracyklinu – jsou ve skutečnosti odvozeny z houbových extraktů.

Chrání zdraví srdce

Konzumace většího množství hub je jedním ze způsobů, jak přirozeně snížit hladinu cholesterolu. Mnoho druhů hub pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zabraňuje kornatění tepen, čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Houby mají sterolové sloučeniny, které zasahují do produkce cholesterolu v játrech, ale zároveň mohou zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Obsahují také účinné fytonutrienty, které pomáhají zabránit ulpívání buněk na stěnách cév a tvorbě nánosů plaku, což může zlepšit krevní oběh a udržet normální krevní tlak.

Zvyšují hladinu energie

Houby jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, které pomáhají podporovat funkci nadledvinek a přeměňovat živiny z potravy na energii, kterou může vaše tělo využít. Vitamíny skupiny B také podporují funkci neurotransmiterů, které prolamují mozkovou mlhu, zabraňují poruchám štítné žlázy a podporují zdravý metabolismus.

Podporují regulaci tělesné hmotnosti

Studie zjistily, že pravidelné nahrazování masa houbami může pomoci zhubnout, protože se jedná o nízkokalorickou potravinu s vysokým obsahem živin. Ve skutečnosti je konzumace hub několikrát týdně spojena se zvýšeným úbytkem hmotnosti, snížením obvodu pasu a menším množstvím tělesného tuku.

Poskytují vitamin D

Nedostatek vitaminu D je pro mnoho lidí vážným problémem a souvisí se vším možným, od snížené obranyschopnosti organismu až po deprese. Ačkoli vitamin D se nejlépe získává ze slunečního záření, některé druhy hub mohou poskytnout i vydatnou dávku tohoto důležitého vitaminu.

Vystavení hub UV záření, ať už jsou pěstovány venku, nebo uvnitř pod určitými svítidly, zvyšuje jejich koncentraci vitaminu D. Předpokládá se, že přidání různých potravin bohatých na vitamin D do jídelníčku snižuje riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, poruch nálady a úbytku kostní hmoty.

Studie ukazují, že některé druhy hub poskytují dobré množství vitaminu D2 spolu s vitaminem D3 (ten je pro člověka nejlépe využitelný) a vitaminem D4.

Podporují lepší funkci mozku

Ničí chronický stres kvalitu vašeho života? Některé druhy hub, zejména reishi, jsou také považovány za adaptogeny.

To znamená, že mohou vašemu tělu pomoci vyrovnat se se stresem a snížit hladinu kortizolu. Některé druhy hub mohou také snižovat zánět, o kterém se předpokládá, že hraje ústřední roli v kognitivních funkcích, náladě, hladině energie a neurodegenerativních onemocněních souvisejících s věkem.

Mohou pomoci posílit kosti

Vzhledem k tomu, že některé houby produkují vitamin D, který pak můžete při jejich konzumaci přijímat, výzkumy naznačují, že jejich přidání do jídelníčku může pomoci posílit zdraví kostí a chránit před závažnými onemocněními, jako je osteoporóza.

Vitamin D je nezbytný pro vstřebávání vápníku a nedostatek tohoto klíčového vitaminu může zvýšit riziko zlomenin, oslabení kostí a defektů mineralizace. Jeden zvířecí model v časopise European Journal of Nutrition prokázal, že krmení myší houbami shiitake obohacenými o vitamin D a vápník pomohlo zvýšit minerální hustotu kostí a snížit riziko osteoporózy.

Mohou podporovat reprodukční zdraví a plodnost

Studie na zvířatech zjistily, že díky svým protizánětlivým a antioxidačním účinkům mohou tyto houby pomáhat v boji proti sexuálním dysfunkcím souvisejícím s věkem (touha, vzrušení, orgasmus a bolest).

Jedna studie zjistila, že suplementace cordycepsem u potkanů pomáhá zlepšit pohyblivost spermií, míru přežití a progresivitu. Jiné studie na zvířatech zjistily určité důkazy, že tyto houby mohou podporovat zdravou hladinu reprodukčních hormonů, jako je testosteron, a potenciálně zvyšovat libido tím, že zvyšují energii a výdrž.

Jak používat houby a další rady

Čerstvé nebo sušené houby hledejte v obchodech s potravinami, v obchodech se zdravou výživou nebo na místním farmářském trhu, kde můžete narazit na vzácnější druhy.

Je důležité kupovat a jíst pokud možno ekologicky pěstované houby, protože jsou velmi porézní a mají tendenci snadno absorbovat chemikálie z půdy, ve které rostou. Houby mohou obsahovat vysoké množství toxinů, jako jsou těžké kovy a pesticidy, pokud jsou chemicky postřikovány nebo vystaveny znečištěné vodě, takže se vyplatí připlatit si za nákup co nejlepší kvality.

Sušené houby jsou sice o něco dražší než čerstvé, ale jsou dobrou volbou, když není jejich sezóna.

Chcete-li houby umýt, některé stačí otřít čistým vlhkým hadříkem, abyste odstranili veškeré nečistoty (například houby shiitake, portobello, malé houby crimini a hříbky). Jiné, jako například lišky, je třeba očistit jemným kartáčkem.

Vzhledem k tomu, že houby snadno absorbují vodu, neměli byste je oplachovat příliš dlouho nebo je nechávat ponořené ve vodě, protože by pak mohly být „vodnaté“. Obvykle stačí rychlé opláchnutí, aby se odstranily viditelné nečistoty.

Uchovávejte je v suchu v chladničce až do doby, kdy je budete chtít použít, a nezapomeňte, že mají krátkou dobu trvanlivosti, takže čím rychleji je použijete, tím lépe.

Mnoho lidí je raději skladuje v papírovém než v plastovém sáčku. To umožňuje pohyb vzduchu dovnitř a ven, což je může udržet v lepším stavu.

Pokud jde o vaření hub, s každým druhem je třeba zacházet trochu jinak. Sušené houby lze například rehydratovat tak, že se smíchají s vroucí vodou a nechají se asi 15 minut odstát, aby nabraly větší objem.

Velké houby, jako jsou portobellos, lze péct a stále si zachovají pevnou strukturu, ale jemnější houby, jako jsou shiitakes a cremini, je nejlepší smažit na pánvi nebo ve woku. Mějte na paměti, že houby zpočátku absorbují hodně tekutiny, ale později vodu uvolní, takže nemějte pocit, že je musíte utopit v omáčce nebo oleji.

Houby dodají zemitou chuť a žvýkací, vydatnou strukturu všem druhům slaných pokrmů – od omelet a smaženice až po celozrnný pilaf nebo přílohy. Lze je také použít jako základ pro houbové rizoto, přidat do houbových těstovin nebo z nich uvařit chutnou houbovou omáčku.

Houby můžete také smažit, opékat, grilovat nebo restovat a připravit si tak jednoduchou, ale chutnou přílohu.

Pokud si kupujete houby ve formě doplňků stravy nebo sami sháníte houby rostoucí ve volné přírodě, vždy hledejte ověřenou značku. Pokud houby sbíráte, poraďte se s odborníkem, který se vyzná ve volně rostoucích houbách a je dobře obeznámen s jejich určováním.

Proč jsou některé houby škodlivé a může vás houba zabít?

Některé druhy hub, například psilocybin a amanita, známé také jako psychedelické houby nebo „magické houby“, obsahují sloučeniny, které mohou i při konzumaci malého množství vyvolat příznaky, jako jsou halucinace a změny vnímání. Jiné houby, jako například hřib smrtelník, mohou být toxické nebo kontaminované a nejsou určeny k lidské spotřebě, proto buďte opatrní, kde „léčivé houby“ kupujete.

Pokud je to možné, hledejte také bio houby, a pokud je nemůžete najít, špinavé houby dobře opláchněte nebo otřete, abyste odstranili zbytky, bakterie a případně i hmyz.

Mějte na paměti, že většina hub obsahuje puriny, které se přirozeně vyskytují v některých rostlinách a v některých případech jsou spojovány se zdravotními problémy. Puriny se rozkládají za vzniku kyseliny močové, která se může hromadit a ve vzácných případech vést k onemocněním, jako je dna nebo ledvinové kameny.

Pokud tedy máte stávající problém, který puriny zhoršují, měli byste houby jíst s mírou.

Závěrem
Proč jsou houby dobré pro zdraví? Výživa z hub může pomoci snížit růst rakovinných buněk, zvýšit hladinu energie, zlepšit zdraví srdce, posílit funkci mozku a imunitního systému a zlepšit kontrolu hmotnosti.
Výživa hub je také velmi působivá. Ačkoli se může u různých druhů jedlých hub lišit, v každé porci hub je obvykle nízké množství kalorií, tuků a sacharidů spolu s dobrým množstvím antioxidantů, vitaminů skupiny B a dalších mikroživin v houbové výživě.
Na světě rostou tisíce různých druhů, z nichž mnohé vědci stále ještě poznávají. Mezi běžné druhy hub patří shiitake, smrži, ústřice a houby portobello.
Mějte na paměti, že ne všechny druhy jsou bezpečné pro konzumaci. Některé druhy mohou být skutečně jedovaté a halucinogenní houby mohou dokonce způsobit změny vnímání.

Vychutnejte si houbovou výživu v různých pokrmech, jako jsou omáčky, dušená jídla, polévky a přílohy, abyste využili jedinečných výhod, které tyto aromatické houby nabízejí.