Důvody, proč jsou potraviny obsahující inulin nutností

Inulin je ve vodě rozpustná rostlinná vláknina, která v lidském střevě působí jako prebiotikum. Protože nemůže být strávena, slouží jako živná půda pro růst dobrých bakterií. To následně posiluje celkové zdraví střev u lidí. Její hlavní obsah je v čekance, dále v artyčocích, agáve, chřestu, banánech, česneku, pórku, pšenici, cibuli a batátech. Dále je popsáno 6 zdraví prospěšných účinků inulinu.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Zlepšuje zdraví střev

Inulin má schopnost absorbovat vodu a bobtnat. To pomáhá zpomalit trávení a zlepšit vstřebávání a zároveň vám dává pocit sytosti na delší dobu. Podporuje také růst probiotických bakterií, zejména bifidobakterií a laktobacilů, které zabraňují infekcím gastrointestinálního charakteru.

Schopnost inulinu podporovat růst dobrých bakterií je důvodem, proč bylo prokázáno, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, zánětlivých střevních onemocnění a děravých střev.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Inulin je také oblíbeným alternativním sladidlem s nízkým glykemickým indexem. Protože trvá nějakou dobu, než se rozloží, je vhodný právě pro diabetiky, kteří by nechtěli žádné výkyvy hladiny cukru v krvi. Konzumace potravin bohatých na inulin se doporučuje i nediabetikům, kteří si chtějí udržet hladinu cukru v krvi v umírněných mezích.

Posiluje imunitu

Jelikož je inulin prebiotikum, může podpořit růst dobré střevní flóry. Přítomnost zdravých bakterií ve vašem těle vás může chránit před akutními infekcemi a může dokonce snížit riziko vzniku rakoviny.

Zvyšuje objem kostní hmoty

Inulin pomáhá zvyšovat vstřebávání minerálů, jako je vápník a hořčík, které vaše kosterní soustava miluje. Několik studií prokázalo, že příjem čekankového inulinu u rostoucích dívek a žen po menopauze zvýšil vstřebávání vápníku. To vedlo k vyšší mineralizaci kostí a snížení jejich úbytku, čímž se zabránilo riziku osteoporózy.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Inulin jako téměř každá vláknina zůstává nestrávený a je vyloučen stolicí. Při vylučování s sebou bere mnoho vedlejších toxických produktů a špatných částic cholesterolu. Vědci tvrdí, že strava s vysokým obsahem vlákniny, jako je inulin, může být užitečná pro osoby se sklonem ke kardiovaskulárním onemocněním, cukrovce, hypertenzi a obezitě.

Je zdravější alternativou rafinovaného cukru

Mnoho lidí, kteří prosazují stravu bez rafinovaného cukru zjistilo, že inulin je jedním z nejbezpečnějších umělých sladidel, která jsou dnes k dispozici. Lze jej použít jako přísadu, která dodá receptům na objemu místo rafinované mouky. Lze jej také přidat k oslazení oblíbeného nápoje nebo palačinek, ovocného salátu či dresinků.

Inulin můžete získat z jeho přírodních zdrojů nebo v jeho doplňkové formě. Za den byste ho neměli zkonzumovat více než 3 gramy. Pokud je vám doporučeno užívání inulinu pro zdraví střev, nezapomeňte pít hodně vody, abyste předešli možnosti zažívacích potíží.

Pokud jste alergičtí na FODMAP, měli byste se inulinu ve stravě zdržet, abyste předešli jakýmkoli zažívacím potížím, protože při trávení inulinu může docházet k nadýmání a plynatosti. Než začnete s užíváním inulinu, poraďte se s lékařem nebo odborníkem na výživu, protože se může ukázat, že příliš velké množství inulinu může být pro vás nebezpečné.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Medical News Today , Verywell health