Důvody, proč byste měli přidávat banány do ovesné kaše
Ovesná kaše je jednou z nejoblíbenějších snídaní na celém světě. Přestože je ovesná kaše bohatá na vlákninu a živiny, lze ji ještě vylepšit ovocem, například banány, a tím ještě zvýšit její výživovou hodnotu. Co se týče nutriční hodnoty banánu, jeden banán obsahuje asi 105 kalorií s vysokým obsahem vlákniny, mědi, manganu, draslíku, vitaminů skupiny B a C a antioxidantů. Zde jsou důvody, proč je přidání několika zralých banánů k snídani tím nejlepším způsobem, jak nastartovat svůj den.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíJsou velmi syté a výživné
Zralé banány i ovesné vločky obsahují sytou vlákninu, která vás po konzumaci zasytí. Pokud navíc trpíte častými příhodami zácpy, alespoň jeden banán denně vám od ní může ulevit. Protože jsou plné sacharidů, jsou zdravou svačinkou, kterou si můžete dát po cvičení, nebo pokud máte jen pocit hladu či se snažíte zhubnout.
Chrání vaše kardiovaskulární zdraví
Banány mají vysoký obsah draslíku, což je velmi důležitý minerál, který reguluje různé tělesné procesy. Dokáže snižovat vysoký krevní tlak a zabraňuje zadržování sodíku a vody v těle. Vědci také prokázali, že mít ve stravě zdroje draslíku a antioxidantů je jedním z nejlepších způsobů, jak snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Vláknina obsažená v banánech také zabraňuje tvorbě plaku v tepnách a předchází arterioskleróze.
Posilují kosterní systém
Jelikož je banán nabitý draslíkem, pomáhá předcházet bolestivým svalovým křečím u lidí, kteří mají intenzivní tréninkový režim. Studie prokázaly, že konzumace banánů jako svačiny před nebo po tréninku může snížit pravděpodobnost vzniku svalových křečí. Jejich každodenní konzumace může také zabránit degenerativním onemocněním kloubů, jako je artritida a dna, zejména proto, že obsahují velké množství antioxidantů.
Reguluje normální funkci ledvin
Dlouhodobé studie prokázaly, že každodenní konzumace banánů může udržet ledviny v dobrém stavu tím, že zabraňuje tvorbě kamenů a také zvyšuje frekvenci a objem moči. Je to především díky vysokému obsahu draslíku a různých antioxidantů.
Předchází degenerativním onemocněním oka
Stejně jako mnoho jiných druhů ovoce bohatých na vitaminy jsou banány vynikajícím pomocníkem při obnově zdraví vašich očí. Bylo prokázáno, že mohou být prospěšné pro zrak i jako prevence degenerativních onemocnění, jako je makulární degenerace, šedý zákal, šeroslepost a zelený zákal.
Udržujte svůj trávicí systém v pořádku
Spokojená střeva hrají důležitou roli při udávání tónu celého dne. Když si k ovesné kaši dáte ovoce bohaté na vlákninu, například banány, pomůže vám to hned několika způsoby. Protože jsou lehce stravitelné, dobře stimulují pravidelnou stolici a odstraňují tělesné odpadní látky, což je prospěšné zejména pro lidi trpící kuperózou. To znamená lepší trávení a lepší vylučování, které vede k celkovému zdraví zažívacího traktu. Pokud trpíte žaludečními vředy nebo zažívacími potížemi, konzumace banánů může stimulovat hojení střev a zároveň snížit kyselost.
Je důležité mít na paměti, že u lidí s vysokou inzulinovou rezistencí může konzumace samotných banánů zvýšit hladinu cukru v krvi, ale v kombinaci s ovesnými vločkami se tento účinek snižuje. Toto atraktivní žluté ovoce oplývá výživnými látkami, které v kombinaci se zdravou obilovinou, jako jsou ovesné vločky, vedou ke znásobení jeho prospěšnosti. I když je nemůžete smíchat s ovesnými vločkami, dejte si záležet na tom, abyste si denně dopřáli jeden banán.