Důvody, proč byste měli pravidelně jíst červenou řepu

Červenou řepu buď milujeme, nebo nenávidíme, a lidé jsou v tomto ohledu obvykle dost rozděleni. Někteří ji používají jako přírodní potravinářské barvivo a dobrý doplněk do salátu, zatímco jiní si myslí, že je s ní příliš těžká práce. Pokud jste řepu celý život nenáviděli, je možná na čase přehodnotit své rozhodnutí a zařadit ji do svého jídelníčku. Zde je 7 zdravotních výhod červené řepy, díky kterým ji budete chtít jíst častěji.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Vynikající zdroj kyseliny listové

Kyselina listová je základní živina, která hraje roli při udržování zdraví mozku. V prvním trimestru těhotenství je kyselina listová nezbytná pro prevenci defektů neurální trubice u rostoucího dítěte. Naštěstí pro nás je červená řepa mimořádným zdrojem kyseliny listové.

Přírodní antioxidant

Antokyany, fialové pigmenty, které dávají řepě její charakteristickou barvu, jsou jedny z nejsilnějších antioxidačních látek. Dokážou bojovat proti poškození volnými radikály a zpomalují stárnutí i vznik rakoviny.

Posiluje imunitu

Málokdo by správně hádal, že řepa obsahuje vitamin C! Tato netypicky sladká kořenová zelenina je skutečně bohatá na vitamin C, a tak nám pomáhá posilovat imunitu. Kromě toho je vitamin C sám o sobě antioxidantem, takže řepa nabízí dvojnásobnou sílu.

Obsahuje vysoké množství vitaminu A

Do repertoáru tak přibyl další vitamin. Vitamin A je nezbytný pro prevenci šerosleposti, udržení zdraví sítnice a prevenci poškození oka věkem a životním prostředím. Hádáte správně, červená řepa je také dobrým zdrojem vitaminu A.

Působí jako afrodiziakum

Pokud vám nic neříkala sytě červená barva, jistě vás překvapí, že řepa se už od římských dob používá jako afrodiziakum. Afrodiziakální potraviny často obsahují složky, které rozbouří hormony, a řepa je jednou z nich.

Zlepšuje běžecký výkon

Pokud vám dosavadní důvody nestačily, uvedeme další. Řepa je skvělá pro běžce. Zjistilo se, že požití dusičnanů může zlepšit sportovní výkon. Příjem dusičnanů z většiny zdrojů, například z doplňků stravy, je však dlouhodobě zdraví nebezpečný. Příjem dusičnanů prostřednictvím zeleniny však podobné vedlejší účinky nemá. Proto se pusťte do syrové červené řepy a udělejte si z ní ideální svačinu před běháním.

Snižuje záněty

Ačkoli je zánět ve skutečnosti nezbytným procesem v těle, který brání patogenům, chronický zánět může být zdraví škodlivý. Betalainy jsou výtažky z červené řepy, které prokázaly vynikající protizánětlivou aktivitu, téměř srovnatelnou s nesteroidními protizánětlivými léky. Netřeba dodávat, že jíst červenou řepu po určitou dobu je vždy lepší než si občas dát pilulku proti bolesti.

Jak tedy dnes využijete červenou řepu ve svém jídle? Zůstaňte zdraví a doporučujeme vám, aby červená řepa zapadla do vašeho života.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , Stylecraze