Druhy ovoce bohaté na vitamín E které můžete jíst pro zdraví
Nemáte zrovna v oblibě mořské plody, ořechy a semínka a další tradičně bohaté zdroje vitamínu E? Pokud hledáte rychlou a bezproblémovou alternativu, pravděpodobně vás zajímá, zda by vám mohlo pomoci ovoce. Ovoce je chutné a jeho konzumace nevyžaduje téměř žádnou námahu, vedle jiných zdrojů vitamínu E může skutečně doplnit jeho příjem.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíDenně si dopřejte 15 mg antioxidačního vitamínu E, abyste zůstali zdraví
Vaše tělo potřebuje přibližně 15 mg vitamínu E denně, aby uspokojilo své potřeby pro funkci nervů, svalů a imunitního systému. A co je ještě důležitější, protože vitamín E je silný antioxidační vitamín, může také působit proti účinkům stresu a zátěže, které vaše tělo denně zažívá v důsledku poškození volnými radikály. To může pomoci zpomalit příznaky stárnutí a napomoci celkovému zdraví a může vás dokonce chránit před chronickými onemocněními, jako je rakovina a srdeční choroby, i když jeho souvislost v tomto směru je třeba dále zkoumat.
Abyste pochopili množství živin obsažených v potravinách v souvislostech, stanovil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv „denní hodnoty“ (DV). Směrná hodnota příjmu pro dospělé je stanovena na 15 mg pro vitamín E. Aby byla potravina bohatá na živiny, musí obvykle obsahovat 20 % DV nebo více. Ovoce sice těchto hodnot nedosahuje, ale rozhodně může zvýšit denní příjem tohoto veledůležitého vitamínu. Ještě důležitější je, že pokud je nepravděpodobné, že byste denně jedli potraviny bohaté na živiny, díky ovoci vám tento vitamín nebude zcela chybět. Přesto se snažte dodržovat denní dávky pro dobré zdraví – nejlépe prostřednictvím stravy.
Mamey Sapote
Tento seznam zahajuje ovoce, které jste možná ještě neochutnali. Pokud jste ho ještě neochutnali, mohlo by pro vás být objevem. Mamey sapote obsahuje 24,6 % DV neboli 3,69 mg vitamínu E na šálek, takže je srovnatelné s velmi bohatými zdroji živin, jako jsou ořechy nebo zelená listová zelenina.
Oloupáním slupky odhalíte aromatickou dužinu uvnitř. Ujistěte se, že ovoce jíte, když je zralé – stačí se podívat, zda váš prst zanechá na povrchu otisk, když na něj zatlačíte. Pokud je příliš tvrdé, pravděpodobně není připravené ke konzumaci. Když se slupka zvrásní, neznamená to, že je zkažené, ale že je zralé. Pokud je chcete použít při vaření, začněte tím, že dužinu odšťavníte. Chcete-li si však ovoce opravdu vychutnat, připravte si veganskou zmrzlinu, kterou před zmrazením rozmixujte s kokosovým mlékem.
Zralé mamey je krémové a lahodné, s texturou podobnou avokádu. Je sladké, ale ne příliš. Myslím, že v nejlepším případě chutná mamey jako krémovější verze pečených sladkých brambor. Chuť se může lišit, s nádechem meruněk, broskví a dýně.
Avokádo
Avokádo není třeba představovat. A díky vlně fitness nadšenců, kteří avokádo konzumují k snídani, obědu i večeři, budete mít o nápady na recepty postaráno. I když si můžete vychutnávat toto ovoce tak, jak je, zvažte oživení jídel čerstvým domácím guacamole. Nebo začněte den zdravým jídlem s avokádem na toastu – posypte ho semínky a ořechy, abyste zvýšili příjem vitamínu E. Přidejte avokádo do jakéhokoli salátu a okamžitě ho oživíte. Můžete je dokonce podávat ve slupce, část dužiny vydlabat jako ďábelské vejce a doplnit dokonale ochuceným tuňákem. Díky této krémovosti se zdá být salát tak požitkářský, i když je ve skutečnosti opravdu zdravý.
V jednom šálku nakrájeného ovoce je 20,7 % vitamínu E, který obsahuje 3,1 mg. Používáte pyré raději do nápojů nebo jiných receptů? To je ještě lepší! Šálek avokádového pyré vám totiž dodá 31,7 % DV ze 4,76 mg antioxidačního vitamínu.
Kiwi
Kiwi je dnes více než rozšířené po celém světě. Z rozpůleného kiwi vydlabejte dužinu a jezte ho tak, jak je, a vychutnejte si chuť z jedlých semínek. Nebo vyměňte citrusové plátky v salátech za kiwi, abyste své recepty neobvykle zpestřili. Připravte si otevřený sendvič z celozrnného toastu s krůtí šunkou, ricottou a kiwi. Nebo si na ovesnou kaši či palačinky nasypte pikantní kiwi, abyste přebili sladkost. Jeho jemnou sladkost a kyselost si můžete vychutnat i v kuřecím taco nebo kachním konfitu. Proč tolik povyku kolem kiwi? V šálku nakrájeného ovoce je 2,63 mg vitamínu E, což představuje 17,5 % DV.
Meruňky
Čerstvé meruňky obsahují 1,47 mg neboli 9,8 % DV vitamínu E v šálku nakrájeného ovoce. Čtvrt šálku sušených meruněk vám dodá 1,41 mg neboli 9,4 % DV této živiny. Sušené meruňky se skvěle hodí do slaných receptů, jako jsou taginy a aromatické pilafy. Mohou se také objevit v receptech na rýžový nákyp, v receptech na dušené meruňky se zmrzlinou a ve sladkostech, jako jsou sušenky a koláče. Pokud jde o čerstvé meruňky, stačí se zakousnout do jedné šťavnaté a svěží meruňky a pochopíte, proč nepotřebujete pobízet k tomu, abyste si dali další!
Červená paprika
Překvapuje vás, že se papriky objevují na seznamu ovoce, ačkoli jste je možná celý život vídali ve slaných receptech? No, technicky vzato jsou to ovoce stejně jako rajčata. A když si uvědomíte, že v každém šálku je 15,7 % DV neboli 2,35 mg vitamínu E, možná se budete chtít pustit do vaření s některými z nich. Nakrájejte je a přidejte do salátů, upečte v troubě k hlavním jídlům, před pečením je naplňte divokou rýží nebo sýry či dokonce masovými náplněmi. Rozmixujte je ve smoothie s jiným ovocem nebo zeleninou a možná ani nepostřehnete, že papriky jsou mírně slané a sladké. Vaše tělo ale určitě ocení přísun vitamínu C a E, který přinášejí.
Olivy
Když už jsme u slaného ovoce, zvažte olivy. Olivová tapenáda se skvěle hodí na toasty, do slaných palačinek francouzského typu nebo třeba k zapečeným vajíčkům. Nebo je prostě přidejte na pizzu jako slanou polevu. Pečené kuře ozvláštněte tím, že ho před podáváním posypete olivami. Nebo smíchejte vařené žloutky s česnekem a olivami a připravte si ďábelské vejce s olivovou příchutí. Chléb s olivami a sýrem může být lahůdkou pro milovníky chleba. Dokonce i ti, kteří drží dietu s nízkým obsahem sacharidů, si mohou pochutnat na olivách v salátu z rajčat a oliv. K dispozici je celá řada oliv, takže klidně použijte jakékoli, které vás zaujmou. Porce černých oliv o velikosti šálku a hmotnosti asi 135 g obsahuje 15 % DV vitamínu E s 2,25 mg.
Šálek konzervovaných zelených oliv vám dodá ještě více vitamínu E – 5,14 mg neboli 34,3 %. Protože však konzervované olivy obsahují také hodně soli z nakládání, je možná lepší mít mnohem méně než toto množství. Držte se přibližně 5-6 oliv a ze zelených oliv získáte přibližně 0,6 mg neboli 4 % DV a z tohoto počtu černých oliv 0,42 mg (2,8 % DV).
Mango
Sladké a šťavnaté mango je v Asii lahůdkou a ozdobou dezertů, jako je thajská lepkavá rýže s mangem nebo indické aamras (mangová dužina). Kdybyste věděli, že obsahuje 1,49 mg vitamínu E v jednom šálku nakrájeného ovoce, pravděpodobně byste ho oslavovali také! Mango, které je chutným způsobem, jak získat téměř 10 % DV vitamínu E, je skvělé jíst samotné bez příkras. Pokud však chcete udělat něco navíc nebo si ho dát na cestách, přidejte kousky nakrájené na kostičky spolu s trochou jogurtu do mixéru a připravte si domácí Mango lassi. Nebo pokud se vaše chutě přiklánějí ke známějším, proč si neudělat mangovou pěnu nebo nepodávat mango s čerstvě upečeným koláčem? Pro ty, kteří mají dobrodružné chutě nebo mají rádi sladké a pikantní chutě v kombinaci, je mangová salsa k hlavnímu jídlu ideálním způsobem, jak přivítat teplé počasí.
Lesní plody
Bobule jsou sladké a šťavnaté kousky, které potěší chuťové buňky a jsou krásné na pohled. Když si jimi posypete ovesnou kaši nebo cereálie, okamžitě vás to každé ráno povzbudí. Nebo si připravte letní bobulový nákyp s chlebem namočeným ve šťávě z bobulí. Křupavý dezert z lesních plodů je rychlý a snadný dezert, kterým nic nezkazíte. Možná zjistíte, že si bobule vychutnáte i ve slaných receptech, například v receptech z kachního nebo vepřového masa, kuřete, a dokonce i lososa. Zde je obsah vitamínu E v některých oblíbených bobulovinách:
Ostružiny, 1 šálek: 1,68 mg (11,2 % DV).
Brusinky, 1 šálek, nasekané: 1,45 mg (9,7 % DV)
Maliny, 1 šálek: 1,07 mg (7,1 % DV).
Jahody, 1 šálek: 0,67 mg (4,5 % DV), pokud jsou pyré, 0,48 mg (3,2 % DV), pokud jsou nakrájené na plátky.
Rajčata
Rajčata obsahují 0,97 mg neboli 6,5 % DV vitamínu E v jednom šálku. Stejně jako červenou papriku a olivy je možná intuitivně nezařadíte na seznam ovoce, ale technicky vzato jimi jsou. Rajčata používejte jako základ omáček k těstovinám, dušenému masu, masitým nákypům a dalším pokrmům. Nebo si připravte salát z čerstvé mozzarelly s rajčaty a přelijte ho lehkou zálivkou. Výborná může být i hřejivá miska rajčatové polévky. S rajčaty se nemusíte příliš snažit!
Papája
Šálek nakrájené papáji obsahuje 0,43 mg neboli 2,9 % DV vitamínu E. Dejte si papáju ve smoothie nebo džusu a získáte ještě více. Šálek rozmačkané papáji má 0,69 mg tohoto vitamínu, což je 4,6 % DV. Z papáji si můžete připravit salsu inspirovanou tropickým podnebím, osvěžující sorbety, saláty nebo dezerty, jako je papájová pěna a ovocné saláty. Můžete ji také podávat spolu s kokosovým a lepkavým rýžovým pudinkem.
Vyberte si z tohoto sortimentu ovoce, které vám dodá vitamín E. Funguje skvěle samostatně, jako šťáva, a dokonce i v dezertech. A jak jste viděli, mnoho z nich lze zakomponovat do řady slaných receptů, takže jimi můžete stejně dobře začít svůj pokrm nebo je zařadit do hlavních jídel. Prostě se do nich pusťte!