Co způsobuje nadměrné říhání a co vám chce říhnutí naznačit
Právě jste dojedli úžasně chutné jídlo. A jak tak sedíte a vzpomínáte na to, jak dobře jste se právě bavili při té uspokojivé směsi chutí, cítíte, jak vám z hrdla pomalu, ale jistě stoupá velká kapsa vzduchu. Spěšně si přikryjete ústa rukou, abyste ho potlačili, ale než se nadějete, už se vám říhnutí vyvalilo z úst, což způsobilo, že si vás lidé od vedlejšího stolu prohlížejí.
A když se stydlivě odlepíte od stolu, přemýšlíte – „kde se tam ta příšera vzala?“.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíCo způsobuje říhání?
Říhání či krkání je velmi často zcela přirozený tělesný proces, který umožňuje uvolnění vzduchu buď z potravní trubice, nebo ze žaludku. Vydává charakteristický zvuk, který může být buď příliš hlasitý, nebo poměrně nenápadný, v závislosti na tom, co jste si právě dali k jídlu. A přestože je naprosto normální a zřídkakdy je známkou něčeho vážného, může způsobit značné rozpaky a někdy i nepříjemné pocity.
Jak vzniká říhání?
Při každém jídle také zároveň polykáte vzduch – samozřejmě zcela nevědomě. Ve skutečnosti existuje pro polykání vzduchu dokonce termín, který se nazývá aerofagie.
Ve vašem těle samozřejmě není místo pro přebytečný vzduch a musí být nějak vyloučen ven. Proto se horní svěrač jícnu nebo jícnové trubice rozhodne uvolnit a všechen přebytečný vzduch vypustí ústy v podobě říhnutí. A protože plyn uniká rychle, obvykle vám to neumožní včas si zakrýt ústa.
Říhání: Známka toho, že jste snědli právě dost
Říhání je mnohem víc než jen bezmyšlenkovité vypuzování přebytečného vzduchu nebo plynu vaším tělem.
První říhnutí po skončení jídla je signálem žaludku, že jste snědli právě tolik, kolik jste potřebovali. Je to také znamení, že váš žaludek má dost práce s trávením, a že další jídlo snědené po tomto říhnutí nebude stráveno.
Jídlo, které není včas stráveno, zůstane dlouho ležet v břiše a začne v trávicím ústrojí kvasit. To může vést ke zvýšené kyselosti, která následně uvolňuje přebytečné plyny ve vašem těle. Může to vést i k produkci toxinů, které způsobí, že budete náchylní ke zhoršení imunity, což vás učiní zranitelnými vůči bakteriím způsobujícím infekce. Z těchto důvodů byste možná měli zvážit, zda první říhnutí nebrat vážněji.
Až si příště krknete se zápachem, je to dobrý příznak zažívacích potíží, což znamená, že vám v těle pravděpodobně hnije jídlo. To by mělo být dostatečným důvodem k tomu, abyste ihned zahájili detoxikaci nebo vnitřní očistu, abyste se zbavili všech přebytečných látek v žaludku dříve, než vám zkomplikují zdraví.
Nadměrné říhání: Příznak toho, že se přejídáte
Pokud k jídlu dostanete plechovku perlivé limonády nebo půllitr piva, polykáte kromě vzduchu ještě další plyn, který se nazývá oxid uhličitý. Oxid uhličitý obsahuje tisíce malých bublinek, které dohromady tvoří poměrně velké množství vzduchu. U sycených nápojů a piva jde o to, že při polykání dodávají vzduch a oxid uhličitý přímo do žaludku. Plyn se pak vytváří z částečně strávené potravy v žaludku a následně je poslán ven z těla v podobě říhání.
Z tohoto důvodu jsou říhnutí, která se uvolňují po konzumaci sycených nápojů, často zapáchající a hlučnější ve srovnání s těmi, která se uvolňují potravinovou trubicí po konzumaci slušně velké porce jídla.
Stejně tak může dojít ke kvašení přebytečné potravy, pokud se najíte více, přestože vám břicho při prvním říhnutí řekne, že už víc nevydrží. Jak již bylo vysvětleno dříve, může to vést k produkci toxických plynů a dokonce k překyselení organismu. Jako způsob vypuzení přebytečných plynů se projeví nejen časté, ale i neuvěřitelně páchnoucí říhání.
Říhání a kyselý reflux
Někdy může být říhání krátké a nenápadné. Jindy mohou být říhnutí hlasité a hrdelní, doprovázené pálením žáhy nebo pocitem nevolnosti – jako byste při říhání trochu zvraceli do úst. Jedná se o další znamení z vašeho žaludku, jenže tentokrát signalizuje, že můžete mít vážný případ gastroezofageální refluxní choroby (GERD), známé také jako reflux kyseliny.
Mnoho věcí, které způsobují uvolňování nadměrného množství plynů, může také vést k refluxu kyseliny. Například pití příliš velkého množství sycených nápojů může vést jak k uvolňování plynu (jak jsme se již dříve přesvědčili), tak k refluxu kyseliny. Pokud konzumujete perlivé nápoje i přesto, že trpíte refluxem, může to vaši situaci ještě zhoršit.
Může však nastat i opačný případ, kdy snaha o uvolnění plynu může ve skutečnosti vyvolat kyselý reflux. Studie prokázaly, že polykání vzduchu může způsobit, že se váš žaludek rozšíří za určitou hranici. To může dále vyvolat uvolnění dolního jícnového svěrače, který funguje jako ventil mezi jícnem a žaludkem. V důsledku toho se kyselý obsah žaludku může vrátit zpět do jícnu, někdy dokonce spolu s jídlem, což vyvolává nejčastější příznak – častý, pálivý pocit ve středu břicha nebo na hrudi, který je známý jako kyselé zažívání neboli pálení žáhy.
Existuje několik způsobů, jak zmírnit bolestivé příznaky kyselého refluxu, např:
Vyvarovat se ležení po dobu asi 3 hodin po jídle.
Uvědomovat si velikost porcí a jíst menší jídla.
Nechodit spát na lačno.
Vyhýbání se všemu, co obsahuje hodně citrusových plodů.
Vyhýbání se kofeinovým, syceným, kyselým nebo kořeněným jídlům a nápojům.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: WebMD , Medical News Today