Co je guarová guma a je prospěšná pro zdraví
Guarová guma vám může připadat cizí, ale pravděpodobně ji už máte ve svých kuchyňských skříňkách. Je to druh polysacharidu, který se běžně používá jako potravinářská přísada. Guarová guma má schopnost spojovat složky dohromady, takže se často používá k zahušťování potravinářských výrobků nebo k jejich lepšímu ztuhnutí. Guarová guma je ve správném množství bezpečná pro konzumaci, debata o jejích účincích se ale vede dál. Některé studie prokázaly, že guarová guma má skutečně mnoho zdraví prospěšných účinků, zatímco jiné tvrdí, že může být velmi nebezpečná, pokud se užívá neregulovaně ve velkých dávkách.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPotraviny, které obsahují gumu guar
Díky svým zahušťovacím a pojivovým vlastnostem se guma guar hojně používá v potravinářském průmyslu. Potraviny jako jogurt, mnoho druhů salátových dresinků, zmrzlina, omáčky, polévky a sýry obsahují guarovou gumu v různém množství. Hojně se používá také při výrobě bezlepkových dezertů, kterým pomáhá udržet jejich tvar. Kromě potravin se guarová guma používá v líčidlech, vlasových přípravcích a v některých lécích.
Pozitivní účinky guarové gumy
Dokáže zmírnit pocity zácpy
Stejné vazebné vlastnosti, díky kterým je guma guar oblíbenou přísadou, mohou být užitečné i pro váš trávicí systém. Guarová guma se skládá z rozpustných vláken, která se po požití rozpustí a vytvoří hustý gel. Tento gel vystýlá vnitřek střevního traktu a usnadňuje odchod stolice. Pravidelná konzumace potravin obsahujících guarovou gumu může způsobit, že vaše stolice bude mnohem pravidelnější. Guarová guma obsahuje také prebiotika, která vyživují zdravé bakterie ve střevech. To podporuje vaše zdravé střevní bakterie, aby se množily a lépe rozkládaly potravu.
Může snížit hladinu cholesterolu v krvi
Rozpustná vláknina obsažená v guarové gumě může snížit hladinu cholesterolu v krvi. Vaše játra potřebují cholesterol k produkci žlučových šťáv. Rozpustné vlákniny se vážou na žluč a vylučováním ji odvádějí z vašeho organismu. Když je ve vašem těle nižší množství žlučových šťáv, jsou vaše játra nucena vstřebávat více cholesterolu z krve a používat ho k tvorbě žluči. Požívání guarové gumy proto může v konečném důsledku snížit celkovou hladinu cholesterolu.
Může vám pomoci jíst méně
Protože je plná vlákniny, mohla by vám konzumace potravin, které obsahují guarovou gumu, zajistit pocit plnosti a nasycení. Čím více vlákniny potravina obsahuje, tím méně jí potřebujete k pocitu sytosti. Proto vám malá porce potraviny obsahující guarovou gumu může pomoci cítit se déle sytí a snížit příjem kalorií. To znamená, že budete jíst méně a zhubnete.
Účinky vysokých dávek guarové gumy
Některé společnosti se pokusily využít tohoto sytícího účinku guarové gumy a vytvořit z ní pilulky na hubnutí. Tyto pilulky obsahovaly guarovou gumu ve velmi vysokých dávkách, které způsobovaly jejich bobtnání v žaludku. Když pilulka nabobtnala, měla v lidech vyvolat pocit sytosti a nechuť k jídlu. Vyskytlo se však mnoho případů, kdy měla velmi závažné nezamýšlené účinky. Lidé nebyli schopni pilulku ze svého těla vyloučit, což vedlo k neprůchodnosti střev a vysoké toxicitě. V některých extrémních případech to dokonce vedlo k úmrtí.
Kvůli tomuto účinku se mnoho lidí začalo obávat účinků guarové gumy, protože se nacházela v mnoha potravinářských výrobcích. Množství guarové gumy přidávané do potravin je však velmi minimální a nemůže mít žádné závažné negativní účinky. Pokud na ni nejste alergičtí (což je velmi vzácné), je konzumace potravin s guarovou gumou zcela bezpečná. Je téměř nemožné se guarovou gumou předávkovat samotnou konzumací potravinářských výrobků.