Alkalická dieta – klíč k dlouhověkosti a boji proti nemocem
Existují nejrůznější druhy diet – některé jsou dobré, jiné špatné – ale pro dlouhověkost a odvrácení nemocí snad neexistuje lepší dieta než převážně rostlinná alkalická strava.
Neberte mě jen za slovo. Přehled publikovaný v časopise Journal of Environmental Health v roce 2012 ukázal, že dosažení rovnováhy pH zásaditou stravou může pomoci snížit nemocnost a úmrtnost na řadu chronických onemocnění a neduhů – například hypertenzi, cukrovku, artritidu, nedostatek vitaminu D a nízkou hustotu kostí, abychom jmenovali alespoň některé.
Jak zásaditá strava funguje? Výzkumy ukazují, že strava složená z vysoce zásaditých potravin – například čerstvé zeleniny, ovoce a nezpracovaných rostlinných zdrojů bílkovin – vede k zásaditější hladině pH moči, což pomáhá chránit zdravé buňky a vyrovnávat hladinu základních minerálů. To může být důležité zejména pro ženy, které drží přerušovaný půst a/nebo keto dietu, protože může dojít ke změně hladiny hormonů.
Bylo prokázáno, že alkalická dieta (známá také jako dieta s alkalickým popelem) pomáhá předcházet tvorbě plaku v cévách, zastavuje hromadění vápníku v moči, zabraňuje vzniku ledvinových kamenů, buduje silnější kosti, snižuje ochabování svalů nebo svalové křeče a mnoho dalšího.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíCo je alkalická dieta?
Alkalická dieta je dieta, která má pomoci vyrovnat hladinu pH tekutin v těle, včetně krve a moči.
Tato dieta má několik různých názvů, například: alkalická popelová dieta, alkalická kyselá dieta, kyselá popelová dieta, pH dieta a alkalická dieta Dr. Sebiho (Dr. Sebi byl bylinkář, který vytvořil rostlinnou verzi diety).
Vaše pH je částečně určeno hustotou minerálů v potravinách, které jíte. Všechny živé organismy a formy života na Zemi jsou závislé na udržování vhodné hladiny pH a často se říká, že v těle, které má vyvážené pH, nemohou zakořenit nemoci a poruchy.
Principy hypotézy kyselého popela pomáhají tvořit zásady zásadité stravy. Podle výzkumu publikovaného v časopise Journal of Bone and Mineral Research „hypotéza kyselého popela předpokládá, že bílkovinné a obilné potraviny s nízkým příjmem draslíku vytvářejí ve stravě kyselou zátěž, čisté vylučování kyselin (NAE), zvýšené množství vápníku v moči a uvolňování vápníku ze skeletu, což vede k osteoporóze.“
Alkalická dieta se tomu snaží zabránit tím, že pečlivě zohledňuje hodnoty pH potravin a snaží se omezit příjem kyselin ve stravě.
Ačkoli někteří odborníci nemusí s tímto tvrzením zcela souhlasit, téměř všichni se shodují na tom, že lidský život vyžaduje velmi přísně kontrolovanou hladinu pH krve kolem 7,365-7,4. Jak uvádí časopis Forbe’s: „Naše tělo vynakládá mimořádné úsilí, aby udrželo bezpečnou hladinu pH.“
Vaše pH se může pohybovat v rozmezí 7,35-7,45 v závislosti na denní době, stravě, na tom, co jste naposledy jedli a kdy jste naposledy šli na záchod. Pokud se u vás objeví nerovnováha elektrolytů a často konzumujete příliš mnoho kyselých potravin – tzv. kyselých popelovin – může mít měnící se hladina pH vašeho těla za následek zvýšenou „acidózu“.
Co znamená „hladina pH“?
To, čemu říkáme pH, je zkratka pro potenciál vodíku. Je to míra kyselosti nebo zásaditosti tekutin a tkání našeho těla.
Měří se na stupnici od 0 do 14. Čím je roztok kyselejší, tím je jeho pH nižší. Čím je zásaditější, tím je toto číslo vyšší.
Hodnota pH kolem 7 je považována za neutrální, ale protože optimální hodnota pro lidské tělo bývá kolem 7,4, považujeme za nejzdravější pH mírně zásadité.
Hodnoty pH se liší také v celém těle, přičemž nejkyselejší oblastí je žaludek. I velmi malé změny v úrovni pH různých organismů mohou způsobit velké problémy. Například kvůli ekologickým problémům, jako je zvyšující se koncentrace CO2, kleslo pH oceánu z 8,2 na 8,1 a různé formy života žijící v oceánu tím značně utrpěly.
Hladina pH je také rozhodující pro pěstování rostlin, a proto výrazně ovlivňuje obsah minerálních látek v potravinách, které jíme. Minerály v oceánu, půdě a lidském těle slouží jako nárazníky k udržení optimální hladiny pH, takže když se kyselost zvýší, minerály klesnou.
Jak funguje alkalická dieta
Zde je několik základních informací o kyselosti/alkalitě v lidské stravě a klíčové body o tom, jak může být zásaditá strava prospěšná:
Vědci se domnívají, že pokud jde o celkovou zátěž lidské stravy kyselinami, „od dob lovecko-sběračských civilizací až po současnost došlo ke značným změnám“. Po zemědělské revoluci a následné masové industrializaci potravin v posledních 200 letech obsahuje naše strava ve srovnání se stravou v minulosti výrazně méně draslíku, hořčíku a chloridů a více sodíku.
Za normálních okolností udržují hladinu našich elektrolytů (vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku) ledviny. Když jsme vystaveni nadměrně kyselým látkám, tyto elektrolyty se používají k boji proti překyselení.
Podle již zmíněného přehledu časopisu Journal of Environmental Health se poměr draslíku a sodíku ve stravě většiny lidí dramaticky změnil. Dříve převažoval draslík nad sodíkem v poměru 10:1, nyní však tento poměr klesl na 1:3. Lidé, kteří se stravují podle „standardní diety“, nyní přijímají v průměru třikrát více sodíku než draslíku! To výrazně přispívá k zásaditému prostředí v našem těle.
Mnoho dětí i dospělých dnes konzumuje stravu s vysokým obsahem sodíku, která má velmi nízký obsah nejen hořčíku a draslíku, ale také antioxidantů, vlákniny a základních vitaminů. Typická západní strava navíc obsahuje velké množství rafinovaných tuků, jednoduchých cukrů, sodíku a chloridů.
Všechny tyto změny v lidské stravě mají za následek zvýšenou „metabolickou acidózu“. Jinými slovy, hladina pH v těle mnoha lidí již není optimální. Kromě toho mnozí trpí nízkým příjmem živin a problémy, jako je nedostatek draslíku a hořčíku.
Zdravotní výhody zásadité stravy
Proč je pro vás zásaditá strava dobrá? Protože zásadité potraviny dodávají důležité živiny, které pomáhají zastavit zrychlené příznaky stárnutí a postupnou ztrátu funkcí orgánů a buněk.
Jak je vysvětleno níže, mezi výhody zásadité stravy může patřit pomoc při zpomalení degenerace tkání a kostní hmoty, která může být ohrožena, když nás přílišná kyselost připraví o klíčové minerály.
Chrání hustotu kostí a svalovou hmotu
Příjem minerálů hraje důležitou roli při vývoji a udržování kostních struktur. Výzkumy naznačují, že čím více alkalizujícího ovoce a zeleniny někdo jí, tím lépe může být chráněn před tím, aby se u něj s přibývajícím věkem projevilo snížení pevnosti kostí a úbytek svalové hmoty, tzv. sarkopenie.
Zásaditá strava může podpořit zdraví kostí tím, že vyrovnává poměr minerálů, které jsou důležité pro stavbu kostí a udržování svalové hmoty, včetně vápníku, hořčíku a fosfátů.
Strava může také pomoci zlepšit produkci růstových hormonů a vstřebávání vitaminu D, což kromě zmírnění mnoha dalších chronických onemocnění dále chrání kosti.
Snižuje riziko hypertenze a mrtvice
Jedním z účinků zásadité stravy proti stárnutí je, že snižuje zánět a způsobuje zvýšení produkce růstového hormonu.
To prokazatelně zlepšuje kardiovaskulární zdraví a nabízí ochranu před běžnými problémy, jako je vysoký cholesterol, hypertenze (vysoký krevní tlak), ledvinové kameny, mrtvice a dokonce i ztráta paměti.
Snižuje chronickou bolest a záněty
Studie zjistily souvislost mezi zásaditou stravou a sníženou úrovní chronické bolesti. Bylo zjištěno, že chronická acidóza přispívá k chronickým bolestem zad, bolestem hlavy, svalovým křečím, menstruačním příznakům, zánětům a bolestem kloubů.
Jedna studie provedená Společností pro minerály a stopové prvky v Německu zjistila, že když pacienti s chronickými bolestmi zad dostávali denně po dobu čtyř týdnů alkalický doplněk stravy, 76 z 82 pacientů zaznamenalo významné snížení bolesti měřené pomocí „Arhusovy stupnice hodnocení bolesti zad“.
Zvyšuje vstřebávání vitaminů a zabraňuje nedostatku hořčíku
Zvýšený obsah hořčíku je nutný pro funkci stovek enzymových systémů a tělesných procesů. Mnoho lidí má nedostatek hořčíku a v důsledku toho se u nich objevují srdeční komplikace, bolesti svalů, bolesti hlavy, problémy se spánkem a úzkost.
Dostupný hořčík je také potřebný k aktivaci vitaminu D a prevenci jeho nedostatku, který je důležitý pro celkové fungování imunitního systému a endokrinních orgánů.
Pomáhá zlepšovat funkci imunitního systému a chrání před rakovinou
Když buňky nemají dostatek minerálů, aby se mohly správně zbavovat odpadních látek nebo se plně okysličovat, trpí tím celé tělo. Úbytek minerálů zhoršuje vstřebávání vitaminů, zatímco toxiny a patogeny se hromadí v těle a oslabují imunitní systém.
Může zásaditá strava pomoci předcházet rakovině? Ačkoli je toto téma kontroverzní a dosud neprokázané, výzkum publikovaný v časopise British Journal of Radiology prokázal, že v zásaditém organismu dochází s větší pravděpodobností k odumírání rakovinných buněk (apoptóze).
Předpokládá se, že prevence rakoviny souvisí se zásaditým posunem pH v důsledku změny elektrických nábojů a uvolňování zásaditých složek bílkovin. Zásaditost může pomoci snížit zánět a riziko onemocnění, jako je rakovina – navíc bylo prokázáno, že zásaditá strava je prospěšnější pro některé chemoterapeutické látky, které ke správnému působení vyžadují vyšší pH.
Může vám pomoci udržet si zdravou váhu
Ačkoli dieta není zaměřena výhradně na odbourávání tuků, dodržování stravovacího plánu zásadité stravy při hubnutí může rozhodně pomoci chránit před obezitou.
Omezení konzumace kyselinotvorných potravin a konzumace více zásadotvorných potravin může usnadnit hubnutí díky schopnosti diety snižovat hladinu leptinu a zánětů. To ovlivňuje jak hlad, tak schopnost spalování tuků.
Vzhledem k tomu, že zásadotvorné potraviny jsou protizánětlivé potraviny, konzumace zásadité stravy dává tělu šanci dosáhnout normální hladiny leptinu a cítit se spokojeně z konzumace množství kalorií, které skutečně potřebujete.
Pokud je jedním z vašich hlavních cílů hubnutí, jedním z nejlepších přístupů, které můžete vyzkoušet, je keto alkalická dieta, která má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah zdravých tuků.
Jak si udržet zásaditý organismus?
Zde je několik klíčových tipů pro dodržování zásadité stravy:
Kdykoli je to možné, snažte se kupovat organické alkalické potraviny.
Odborníci se domnívají, že jedním z důležitých aspektů, pokud jde o zásaditou stravu, je informovat se o tom, v jakém typu půdy byly vaše produkty vypěstovány – protože ovoce a zelenina, které jsou vypěstovány v organické půdě bohaté na minerály, mají tendenci být více alkalizující. Výzkumy ukazují, že typ půdy, ve které jsou rostliny pěstovány, může významně ovlivnit obsah vitamínů a minerálů, což znamená, že ne všechny „zásadité potraviny“ jsou stejné.
Ideální pH půdy pro nejlepší celkovou dostupnost základních živin v rostlinách se pohybuje mezi 6 a 7. Kyselé půdy s pH nižším než 6 mohou mít snížený obsah vápníku a hořčíku a půdy s pH vyšším než 7 mohou mít za následek chemicky nedostupné železo, mangan, měď a zinek. Nejzdravější bývá půda, která je dobře obdělávaná, organicky udržovaná a vystavená volně žijícím zvířatům/pasoucímu se dobytku.
Jezte více zásaditých potravin a mnohem méně kyselých.
Podívejte se na níže uvedený seznam nejlepších potravin pro zásaditou stravu a také na ty, kterým je třeba se vyhnout.
Pijte zásaditou vodu
Alkalická voda má pH 9 až 11. Destilovaná voda se dá pít jen tak tak. Voda filtrovaná filtrem s reverzní osmózou je mírně kyselá, ale stále je to mnohem lepší volba než voda z kohoutku nebo čištěná balená voda. Přidáním kapek pH, tedy citronu nebo limetky nebo jedlé sody do vody můžete také zvýšit její zásaditost.
Otestujte si hladinu pH – (volitelné)
Pokud jste zvědaví, jakou máte hladinu pH, než začnete uplatňovat níže uvedené tipy, můžete si ji otestovat zakoupením proužků v místním obchodě se zdravou výživou nebo v lékárně. Své pH můžete změřit pomocí slin nebo moči.
Nejlepší výsledky vám poskytne vaše druhé ranní močení. Barvy na testovacím proužku porovnáte s tabulkou, která je součástí sady testovacích proužků. Během dne je nejvhodnější doba pro testování pH jednu hodinu před jídlem a dvě hodiny po jídle. Pokud testujete pomocí slin, snažte se udržet pH v rozmezí 6,8 až 7,2.
Nejlepší alkalické potraviny
Ačkoli nemusíte být přísnými vegetariány, abyste se stravovali vysoce zásaditou stravou, je tato strava převážně rostlinná. Zde je seznam potravin, na které je třeba klást největší důraz:
Čerstvé ovoce a zelenina podporují zásaditost nejvíce. Které jsou nejlepší volbou; jsou například banány zásadotvorné? A co brokolice? Mezi nejvhodnější patří: houby, citrusy, datle, rozinky, špenát, grapefruit, rajčata, avokádo, letní černá ředkev, vojtěšková tráva, ječná tráva, okurka, kapusta, jikama, pšeničná tráva, brokolice, oregano, česnek, zázvor, zelené fazolky, endivie, zelí, celer, červená řepa, meloun, fíky a zralé banány.
Všechny syrové potraviny: V ideálním případě se snažte konzumovat velkou část produktů v syrovém stavu. O nevařeném ovoci a zelenině se říká, že jsou biogenní neboli „životodárné“. Vařením se potraviny ochuzují o alkalizující minerály. Zvyšte příjem syrových potravin a zkuste ovoce a zeleninu odšťavňovat nebo lehce vařit v páře.
Rostlinné bílkoviny: Vhodnou volbou jsou mandle, fazole, fazole lima a většina dalších fazolí.
Alkalické vody.
Zelené nápoje: Nápoje ze zelené zeleniny a travin ve formě prášku jsou plné zásadotvorných potravin a chlorofylu. Chlorofyl je strukturně podobný naší vlastní krvi a pomáhá alkalizovat krev.
K dalším potravinám, které je vhodné konzumovat při zásadité stravě, patří klíčky, pšeničná tráva, kamut, fermentovaná sója, jako je natto nebo tempeh, a semínka.
Jakým potravinám byste se měli při dodržování zásadité stravy vyhnout?
Kyselým potravinám, jako jsou např:
Potraviny s vysokým obsahem sodíku: Zpracované potraviny obsahují velké množství chloridu sodného – kuchyňské soli – který stahuje cévy a vytváří kyselost.
Uzeniny a konvenční maso
Zpracované obiloviny (např. kukuřičné lupínky).
Vejce
Nápoje s kofeinem a alkohol
Oves a celozrnné výrobky: Všechny obiloviny, ať už celozrnné nebo ne, vytvářejí v těle kyselost.
Mléko: Mléčné výrobky bohaté na vápník způsobují jednu z nejvyšších měr osteoporózy. Je to proto, že vytvářejí v těle kyselost! Když je krevní řečiště příliš kyselé, ukrajuje vápník (zásaditější látku) z kostí, aby se pokusilo vyrovnat hladinu pH. Nejlepším způsobem prevence osteoporózy je tedy jíst hodně zásadité zelené listové zeleniny!
Arašídy a vlašské ořechy
Těstoviny, rýže, chléb a balené obilné výrobky
Jaké další druhy návyků mohou způsobovat překyselení vašeho těla?
Mezi největší viníky patří:
Alkohol a drogy
Vysoký příjem kofeinu
Nadměrné užívání antibiotik
Umělá sladidla
Chronický stres
Snižující se obsah živin v potravinách v důsledku průmyslového zemědělství
Nízký obsah vlákniny ve stravě
Nedostatek pohybu
Nadbytek živočišného masa ve stravě (z jiných než travních zdrojů)
Nadměrné množství hormonů v potravinách, kosmetických přípravcích a plastech
Vystavení chemickým látkám a radiaci z čisticích prostředků v domácnosti, stavebních materiálů, počítačů, mobilních telefonů a mikrovlnných trub.
Potravinářská barviva a konzervační látky
Nadměrné cvičení
Pesticidy a herbicidy
Znečištění
Špatné žvýkací a stravovací návyky
Zpracované a rafinované potraviny
Mělké dýchání
Alkalická dieta vs. paleo dieta
Paleo dieta a alkalická dieta mají mnoho společného a mnoho stejných výhod, jako je snížení rizika nedostatku živin, snížení hladiny zánětů, lepší trávení, snížení nebo regulace hmotnosti atd.
Mezi věci, které mají obě tyto diety společné, patří vyloučení přidaných cukrů, snížení příjmu prozánětlivých omega-6 mastných kyselin, vyloučení obilovin a zpracovaných sacharidů, snížení nebo vyloučení příjmu mléčných výrobků/mléka a zvýšení příjmu ovoce a zeleniny.
Pokud však plánujete dodržovat paleo dietu, je třeba zvážit několik důležitých věcí. Paleo strava vylučuje všechny mléčné výrobky, včetně jogurtů a kefírů, které mohou být pro mnoho lidí cenným zdrojem probiotik a minerálů – navíc paleo strava ne vždy klade důraz na konzumaci biopotravin nebo masa krmeného trávou/s volného chovu.
Paleo strava navíc obvykle zahrnuje velké množství masa, vepřového masa a korýšů, které mají své vlastní nevýhody.
Konzumace příliš velkého množství živočišných zdrojů bílkovin obecně může ve skutečnosti přispívat k překyselení, nikoliv k zásaditosti. Hovězí, kuřecí, uzeniny, korýši a vepřové maso mohou přispívat k hromadění kyseliny sírové v krvi, protože se v ní rozkládají aminokyseliny. Snažte se získávat co nejkvalitnější živočišné produkty a měňte příjem bílkovinných potravin, abyste co nejlépe vyrovnali hladinu pH.
Rizika a vedlejší účinky
Některé potraviny na seznamu „vysoce kyselých“ vás možná překvapí, například vejce a vlašské ořechy. Ty mohou být ve vašem těle kyselé, ale nenechte se tímto faktem odradit od jejich konzumace. Obsahují řadu dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, což je stále činí cennými.
Podstatné je, že se snažíme o zdravou rovnováhu. Co se týče pH, je možné být příliš zásaditý a přítomnost některých kyselých potravin je očekávaná a zdravá.
Náš problém spočívá spíše v tom, že nepřijímáme dostatek potravin podporujících zásaditost, než že bychom přijímali příliš mnoho kyselin ze zdravých, plnohodnotných potravin. Jezte různé skutečně plnohodnotné potraviny (zejména zeleninu a ovoce) a omezte konzumaci balených výrobků a budete na dobré cestě.
Závěrečné myšlenky
Co je to zásaditá strava? Je to převážně rostlinná strava, která zahrnuje celé potraviny, jež mají pozitivní vliv na hladinu pH krve a moči.
Mezi zdravotní výhody zásadité stravy mohou patřit: lepší zdraví srdce, silnější kosti, snížení bolesti, pomoc při hubnutí a zvrácení nedostatku živin.
Alkalická strava zahrnuje velké množství celého ovoce a zeleniny, syrových potravin, zelených šťáv, fazolí a ořechů.
Mezi potraviny, které jsou kyselinotvorné, a proto je při zásadité stravě omezujeme, patří: potraviny s vysokým obsahem sodíku, zpracované obiloviny, příliš mnoho masa a živočišných bílkovin, přidané cukry a konvenční mléko.