8 důvodů proč zařadit sladké brambory do svého jídelníčku
Pokud jste fanoušky brambor a máte tendenci se přejídat bramborovými pokrmy, možná jste slyšeli, že sladké brambory jsou zdravější alternativou. Skromné sladké brambory jsou nejen stejně chutné jako klasické brambory, ale také zdravější. Sladké brambory, které jsou běžně zaměňovány za batáty, jsou výživovou posilou s několika zdraví prospěšnými látkami. Zde jsou uvedeny některé z nich.
Další zajímavé články z kategorie Zdraví1. Posilují imunitu
Pokud často trpíte záchvaty nachlazení, horečkou nebo bolestmi kloubů, možná byste měli do svého každodenního jídelníčku zařadit sladké brambory. Sladké brambory jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, který posiluje imunitu a udržuje nemoci na uzdě. Tím, že snižuje poškození buněk způsobené oxidací, působí vitamín C jako antioxidant a chrání vás před napadením škodlivými mikroby a toxiny. Podle studií totiž potraviny bohaté na vitamín C snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice, rakoviny a prodlužují délku života.
2. Snižují záněty
Zatímco lokální zánět pomáhá při hojení ran, je to chronický zánět, který nás znepokojuje. Chronický zánět může vést k různým onemocněním, od poruch trávení a revmatoidní artritidy až po některé druhy rakoviny. Sladké brambory mají protizánětlivé vlastnosti díky vysokému obsahu vitamínu A.
3. Udržují vaše oči zdravé
Oranžová barva sladkých brambor je způsobena přítomností karotenoidů, organického barviva. Bylo zjištěno, že karotenoidy podporují zdraví očí a snižují riziko očních onemocnění, jako je šedý zákal. Vzhledem k tomu, že starší lidé jsou náchylnější k očním onemocněním, je rozumná konzumace sladkých brambor, pokud je vám více než 60 let. Je důležité si uvědomit, že karotenoidy se nejlépe vstřebávají v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem tuku. Pečené sladké brambory tedy jezte společně s potravinami, jako je avokádo nebo ořechy (pekanové ořechy).
4. Podporují hojení ran
Sladké brambory mohou díky obsahu antioxidantů napomáhat hojení ran a urychlit tento proces. Vitamín C je nezbytný pro syntézu kolagenu, hlavní bílkoviny, ze které se skládá kůže. Bez vitamínu C by vaše tělo nemuselo být schopno správně hojit rány.
5. Pomáhají při hubnutí
Dvanáct procent sladkých brambor je tvořeno vlákninou, což je živina známá svými účinky na hubnutí. Vlákninové potraviny vás obvykle rychleji zasytí, zabrání vám v přejídání, a tím vám pomohou zhubnout. Vláknina ve sladkých bramborách je navíc pomalu stravitelná, což zajišťuje, že zůstanete sytí po dlouhou dobu, aniž byste mezi jídly pociťovali hlad.
6. Léčí cukrovku
Studie odhalily souvislost mezi draslíkem a cukrovkou. Předpokládá se, že nízká hladina draslíku v těle zvyšuje riziko vzniku cukrovky II. typu. Sladké brambory obsahují vysoké množství draslíku, který může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Další živinou obsaženou ve sladkých bramborách, která přispívá k jejich antidiabetickým vlastnostem, je vláknina.
7. Snižují krevní tlak
Pokud máte vysoký krevní tlak nebo hypertenzi, hrozí vám zvýšené riziko srdečních onemocnění nebo mrtvice. Zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou sladké brambory, může pomoci při regulaci krevního tlaku. Sladké brambory jsou bohaté na hořčík a vlákninu, které mohou snižovat hladinu krevního tlaku a předcházet hypertenzi.
8. Podporují funkci plic
Hořčík obsažený ve sladkých bramborách hraje důležitou roli při podpoře funkce plic. Vláknina v zelenině také pomáhá léčit zánětlivé plicní stavy. Pokud trpíte bronchitidou, astmatem nebo jiným onemocněním dýchacích cest, sladké brambory jsou jednou z potravin, které byste měli zařadit do svého jídelníčku.
Sladké brambory uvařte nebo upečte a pro lepší chuť je posypte kmínem a pepřem. Můžete je také přidat do salátu spolu s avokádem a hlávkovým salátem. Pokud však trpíte onemocněním ledvin nebo ledvinovými kameny, vyhněte se konzumaci sladkých brambor, protože by mohly tento stav zhoršit.