6 zdravotních výhod proč konzumovat čerstvé i sušené maliny

Čerstvé i sušené maliny jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na celém světě, protože jsou šťavnaté, chutné a plné energie. Maliny jsou bohaté na antioxidanty, vyskytují se ve dvou barvách, černé a červené, a mají výživové účinky, které pomáhají tělu bojovat s různými nemocemi a také ho udržovat mladé.

Milujete maliny, ale nemůžete sehnat čerstvou várku pokaždé, když na ně dostanete chuť? Udělejte si zásoby sušených variant. Sušené maliny obsahují stejně živin jako ty čerstvé. Maliny lze sušit a skladovat pro rychlé posypání ranních cereálií nebo na dekadentní pečivo! Nebo je namočte do vody, aby chutnaly jako čerstvé. Výborné jsou také s čerstvým jogurtem. Dokážete si představit lepší svačinu v polovině dne, než jsou tyto sušené maliny?

Hrnek sušených malin (123 g) má jen 63 kalorií a je bohatý na vitamin C (54 % RDI), mangan (41 % RDI), vitamin K (12 % RDI) a další důležité minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík a měď. Jeden hrnek malin obsahuje asi 8 g vlákniny a 14,7 g sacharidů.

Maliny jsou bohaté na antioxidanty, a to díky flavonoidním sloučeninám v nich obsaženým. Antioxidanty jsou základní sloučeniny v boji proti různým nemocem a zpomalují degeneraci buněk. Chrání také enzymy, tuky a vitaminy v těle. Mezi antioxidanty, které maliny obsahují, patří kyselina ellagová, vitamin C, katechiny atd. Podívejme se, co tyto bobuloviny mohou udělat pro vaše zdraví.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zvyšují výkon mozku

Každodenní strava s malinami je vhodná pro celkové zdraví organismu, zejména u dětí a starších osob, a to díky svým neuroprotektivním účinkům. Ve studiích provedených u Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby bylo zjištěno, že neurozánětlivé procesy v mozku hrají zásadní roli při vzniku těchto onemocnění. Stejně tak je tomu i u některých druhů cévních mozkových příhod.

Maliny jsou bohaté na flavonoidy, které mají potenciál chránit neurony před poškozením vyvolaným neurotoxiny, potlačovat neurozánět a podporovat paměť, učení a kognitivní funkce. Bylo zjištěno, že flavonoidy jsou rovněž schopny podporovat příznivé účinky na paměť a učení, což z malin činí vynikající zdroj živin pro malé děti v ranných fázích vývoje jejich mozku.

Bojují proti rakovině a chronickým onemocněním

Bobule obecně jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které jsou schopny bojovat proti různým typům rakoviny. Maliny jsou bohaté na antioxidační vitamin C, který je dokonalou zbraní proti rakovině jícnu, desátému nejčastějšímu zhoubnému onemocnění a osmé nejčastější příčině úmrtí na rakovinu na celém světě. Bobule jsou také bohaté na fytochemikálie zvané kyselina ellagová, která dokáže bojovat proti různým typům rakoviny, jako je rakovina prsu, plic a kůže. Co víc? Maliny jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva.

Regulují hladinu cukru v krvi

Bobule k snídani se zdají být správným přístupem ke kontrole hladiny cukru v krvi. Bobuloviny mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah polyfenolů, což je ten správný recept na regulaci hladiny cukru v krvi po jídle nebo při postprandiální hyperglykémii. Bobule jsou také bohaté na vlákninu, která je podle studií prospěšná při léčbě diabetu 2. typu.

Působí proti stárnutí

Kdo by nechtěl zůstat déle mladý a zdravý? Vystavování se slunci může rychleji poškodit vaši pokožku. Studie ukazují, že antioxidanty mohou zabránit projevům stárnutí způsobeného fototerapií, jako je pigmentace. Maliny jsou bohaté na antioxidanty, jako je vitamin C a kyselina ellagová, které zpomalují proces stárnutí tím, že snižují oxidační stres v těle. Sloučenina antokyanů, která je zodpovědná za červenou barvu některých malin, má také antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Díky všem těmto vlastnostem jsou maliny vhodným prostředkem proti stárnutí.

Zlepšují zrak

O zdravotních přínosech antioxidantů v malinách toho nelze říci dost. Tady je ještě jedna vlastnost, kterou můžeme přidat na seznam. Udržují vaše oči zdravé. Maliny mají antioxidant zvaný zeaxanthin, který je za to zodpovědný především proto, že dokáže zabránit poškození očí způsobenému UV zářením. Pomáhají odvrátit poškození makuly způsobené působením UV záření.

Prospěšné pro střeva

Jedním ze způsobů, jak pomoci svému tělu zůstat zdravé, je udržovat střeva v optimálním stavu. Jak toho dosáhnout lépe než zařazením potravin bohatých na vlákninu do jídelníčku. Rozpustná vláknina v malinách zpomaluje proces trávení a dává tělu dostatek času na vstřebání všech živin a udržuje vás syté. Potraviny bohaté na vlákninu jsou dobrým štítem proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Vláknina dodává stolici objem, takže velká ranní práce je hladká a pravidelná. To pomáhá předcházet zácpě a jakýmkoli nepříjemným pocitům s ní spojeným. A co je nejdůležitější, vláknina je nezbytná pro zdravou střevní mikroflóru, která následně napomáhá procesu trávení.

Závěrem lze říci, že maliny jsou vynikajícím ovocem, které můžete zařadit do svého jídelníčku z mnoha důvodů. Navíc jsou chutné a hojně dostupné. Doma je snadno uskladníte pomocí sušení, takže maliny můžete do svého jídelníčku zahrnout každý den.