6 vedlejších účinků přílišného množství vitaminu C v těle

Pokud jste vyrostli se sklenicí pomerančového džusu nebo porcí grapefruitu jako stálou součástí snídaňového stolu, víte, jak důležitý je vitamin C. Ve vodě rozpustný vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, udržuje vaše buňky zdravé a je zodpovědný za růst a obnovu tkání v celém těle. Vitamín C potřebujete také k udržení pružnosti pokožky, podpoře vstřebávání železa, hojení ran a tvorbě tolik důležitých jizev. Pomáhá také udržovat kosti, zuby, chrupavky a cévy v dobrém stavu. Ačkoli nelze popřít přínosy vitaminu C a to, jak nedílnou součástí našeho těla je, můžete mít vitaminu C stále příliš mnoho. Pokud ano, co se stane s vaším tělem, když se tak stane?

Vitamín C si naše tělo nedokáže vytvořit samo a musí ho získávat ze stravy, případně z doplňků stravy. Je to vitamin rozpustný ve vodě, v těle se neukládá a jeho případné nadbytečné množství se vyloučí. Dobrou zprávou tedy je, že jeho toxicita je velmi nízká a ani vysoký příjem není spojen se závažnými nebo smrtelnými následky. Nadměrný příjem je však spojen s některými nežádoucími účinky. Zde je popis toho, na co byste si měli dát pozor.

Mnoho nežádoucích účinků spojených s nadměrnou suplementací vitaminem C bylo pozorováno v ojedinělých případech nebo v laboratorních studiích. V některých případech byly také znehodnoceny jinými studiemi. Stále však platí, že existují určitá potenciální rizika, kterých byste si měli být vědomi, zejména pokud máte již existující zdravotní potíže.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Gastrointestinální poruchy

Nejčastějšími nežádoucími účinky užívání příliš velkého množství vitaminu C jsou žaludeční křeče, průjem a nevolnost, k nimž dochází, když se vitamin nevstřebává účinně v trávicím systému. Bylo zjištěno, že množství vitaminu C, které může tyto problémy vyvolat, se u jednotlivých osob liší. Zatímco někteří hlásili problémy po užívání doplňků stravy v množství větším než 3 g denně, jiní se s nimi potýkali až při 10 g denně. Většina mírných až středně závažných případů má tendenci odeznít po dočasném vysazení doplňků stravy nebo po snížení dávky.

Ledvinové kameny

Při metabolismu vitaminu C v těle vznikají sloučeniny zvané oxaláty, které se normálně vylučují močí. Vysoké hladiny šťavelanů se mohou spojit s vápníkem v krevním řečišti a zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů. Některé studie spojují nadměrné množství doplňkového vitaminu C s vyšším rizikem vzniku ledvinových kamenů. V jedné prospektivní studii mezi osobami ve věku 40-75 let byl každé čtyři roky zaznamenáván příjem vitaminu C z doplňkových zdrojů a potravin. Při 14 letém sledování bylo zjištěno, že ti, kteří užívali více než 1000 mg vitaminu C denně, vykazovali o 41 % vyšší riziko vzniku ledvinových kamenů než ti, kteří užívali méně než 90 mg každý den. V jiných studiích, které stejnou souvislost nezjistily, však byly zjištěny rozporuplné výsledky. Pro jistotu by se však lidé, kteří jsou náchylní k tvorbě ledvinových kamenů nebo mají jiné problémy s ledvinami, měli vyhnout užívání vysokých dávek vitaminu C.

Přetížení železem

Užívání příliš velkého množství vitaminu C bylo také spojeno se sníženou odolností vůči vysokým nadmořským výškám, opotřebením zubní skloviny a alergickými reakcemi. Pokud trpíte některým z těchto nežádoucích účinků, poraďte se z opatrnosti o doplňcích stravy, které užíváte, se svým lékařem.

Vitamin C podporuje vstřebávání nehemového železa, a tím pomáhá předcházet anémii z nedostatku železa. Nehemové železo je železo pocházející z rostlinných potravin a do jisté míry se nachází i v mase. Hemové železo se v rostlinných potravinách vyskytuje jen zřídka. Vysoký příjem vitaminu C by mohl zvýšit vstřebávání železa u lidí, kteří již mají vysoké zásoby železa, a může případně vést k jeho toxicitě. Zjednodušeně řečeno, na zdravé lidi to nemá vliv. Lidé, kteří trpí dědičnou hemochromatózou, vzácným onemocněním, při kterém tělo vstřebává nebezpečně velké množství železa, však mohou při dlouhodobé konzumaci vysokých dávek vitaminu C čelit poškození tkání.

Možnost kardiovaskulárních onemocnění

Vitamin C je dobře známý pro své antioxidační vlastnosti, které chrání organismus před nemocemi. Může však být dobré věci příliš mnoho? Za určitých podmínek možná ano. Jedna studie ukázala, že vysoké dávky doplňků stravy s vitaminem C mohou vyvolat kardiovaskulární onemocnění u osob, které již mají jiné základní zdravotní potíže. Konzumace více než 300 mg doplňků stravy s vitaminem C denně byla spojena s kardiovaskulárním onemocněním u žen po menopauze s cukrovkou. Tato skutečnost však byla pozorována pouze v jedné studii a není zatím pevně prokázána.

Možnost genetického poškození

Ačkoli je vitamin C dobře známý pro své antioxidační vlastnosti, některé důkazy poukazují na jeho prooxidační tendence za určitých okolností – jednou z nich jsou vyšší dávky. V jedné studii, v níž byl zdravým osobám podáván vitamin C každý den po dobu 6 týdnů, bylo při dávce 500 mg denně zaznamenáno oxidační poškození. Vědci se domnívají, že jako prooxidant mohou doplňky vitaminu C měnit a poškozovat DNA a dokonce vést k onemocněním, jako je rakovina. Tento účinek nebyl pozorován při dávkách nižších než 500 mg a může být omezen spíše na nadměrné užívání doplňků než na příjem prostřednictvím přirozených potravin. Tato tvrzení však byla v jiných studiích zpochybněna a bude zapotřebí další rozsáhlé studie, než je bude možné potvrdit.

Interference s léky na ředění krve a krevními testy

Podle některých výzkumů může vitamin C nepříznivě reagovat s některými léky. Vysoké dávky doplňků stravy s vitaminem C mohou blokovat fungování léků na ředění krve nebo antikoagulancií, což vyžaduje zvýšené dávkování, aby lék zůstal účinný. I když zatím neexistují přesvědčivé důkazy, které by to potvrzovaly, odborníci přesto doporučují, aby osoby užívající léky na ředění krve neužívaly více než 1 g vitaminu C denně a aby byl pravidelně sledován mechanismus srážení krve.

Nadbytek vitaminu C může také ovlivnit výsledky některých laboratorních testů, např. sérového bilirubinu a kreatininu, což může vést k nesprávným výsledkům. Může také zkreslit testy na hladinu cukru v krvi. Pokud máte podstoupit nějaké lékařské vyšetření, informujte svého lékaře o vitamínových doplňcích, které užíváte.

Dodržujte doporučený příjem vitaminu C

Kolik vitaminu C tedy můžete bezpečně užívat? Doporučená dávka pro dospělé muže je 90 mg denně, zatímco pro dospělé ženy je doporučená dávka 75 mg. Pokud je však žena těhotná, bude potřebovat 85 mg každý den, a pokud kojí, tato potřeba se zvyšuje na 120 mg denně. Těhotné ženy, kojící matky, kuřáci, oběti popálenin a osoby zotavující se po operaci mohou potřebovat více vitaminu C podle doporučení lékaře. Rada pro potraviny a výživu stanovila tolerovatelnou horní hranici příjmu (UL) vitaminu C na 2000 mg (2 g). Ta udává maximální množství, které můžete denně přijmout, aniž by to mělo nepříznivé účinky na vaše zdraví. I tato úroveň příjmu by však měla být pod dohledem lékaře.