6 příčin nadýmání a častého vypouštění plynů čili plynatost
Všichni známe příznaky nadměrné tvorby plynů v těle – nafouklý žaludek, ztráta chuti k jídlu, časté říhání a samozřejmě plynatost. Přestože po častém prdění a říhání následuje pocit trapnosti, zvuk a zápach nejsou to jediné, co vás musí trápit, zejména pokud si prdnete více než 20-25 krát denně. Vypouštění plynů a nadměrné říhání jsou přirozenou reakcí vašeho těla na hromadění plynů v těle. Zde je několik důvodů, proč se u vás nadýmání a plynatost mohou vyskytovat.
Další zajímavé články z kategorie Zdraví1. Vaše strava
Vaše jídlo bezpochyby významně přispívá k plynatosti žaludku. Níže jsou uvedeny obecně známé potraviny, které způsobují plynatost. Netřeba dodávat, že není moudré tyto potraviny ze svého jídelníčku zcela vyřazovat. Pokud vás však plynatost trápí často, je rozumné tyto potraviny přijímat s mírou.
Kořeněná jídla: Zvyšují rychlost, s jakou se jídlo pohybuje střevy. A pokud se jídlo pohybuje příliš rychle, může způsobovat plynatost.
Smažené jídlo: Obsahuje nasycené tuky, které mají za následek nadýmání a nadměrnou plynatost.
Některá zelenina: Některé druhy zeleniny, jako je brokolice, fazole, artyčoky, chřest, zelí, růžičková kapusta, květák, brambory, okurky, zelená paprika, cibule, ředkvičky, celer a mrkev, zvyšují plynatost. Obsahují složitý cukr zvaný rafinóza, o kterém je známo, že způsobuje nadýmání.
Potraviny bez cukru: Přestože jsou považovány za zdravé, obsahují sorbitol, který může způsobovat plynatost.
Některé druhy ovoce: Některé osoby mohou mít potíže s trávením fruktózy, ovocného cukru, který je součástí všech druhů ovoce. Mezi ovoce s vysokým obsahem fruktózy patří jablka, broskve, rozinky, banány, meruňky, švestková šťáva a hrušky.
Celozrnné potraviny: Vláknina a škrob obsažené v celozrnných potravinách někdy nejsou v žaludku zcela stráveny a místo toho je rozkládají střevní bakterie, což má za následek plynatost.
Sycené nápoje a alkohol: Limonády a některé alkoholické nápoje (např. víno a tmavé pivo) jsou sycené a zvyšují množství vzduchu, které spolknete. To vede ke zvýšenému nadýmání, plynatosti a říhání.
Mléčné výrobky: U některých lidí může laktóza obsažená v mléce, sýrech a dalších mléčných výrobcích způsobovat plynatost.
Žvýkačky: Ačkoli se nepovažují za potravinu, časté žvýkání žvýkaček může také vést k plynatosti.
Mezitím existují určité potraviny, které nadýmání snižují a zaslouží si místo ve vašem jídelníčku. Patří mezi ně maso, drůbež, ryby, vejce, některé druhy zeleniny (např. hlávkový salát, rajčata, cukety, okra), některé druhy ovoce (např. meloun, hroznové víno, bobulovité ovoce, třešně, avokádo, olivy) a potraviny obsahující zdravé sacharidy (např. bezlepkový chléb, rýžové pečivo a rýže).
2. Polykání vzduchu
Ačkoli to neděláte vědomě, polykání vzduchu je u většiny lidí častou příčinou nadměrné plynatosti. Žvýkačky, nošení uvolněných rovnátek nebo zubních náhrad, příliš rychlá konzumace jídla nebo pití a kouření jsou některé z faktorů, které mohou způsobovat polykání vzduchu. Když se tento spolykaný vzduch dostane do žaludku, je vyloučen buď říháním, nebo projde konečníkem.
3. Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
IBS neboli syndrom dráždivého tračníku je porucha, která způsobuje bolesti střev, průjem, zácpu a plynatost. Vedle změny pohybu střev ovlivňuje IBS také pohyb plynů ve střevech. Pokud touto poruchou trpíte, je důležité dbát na svůj jídelníček a vyhýbat se potravinám, které ke vzniku plynů přispívají.
4. Gastroezofageální refluxní choroba (GERD)
Chronické onemocnění, které ovlivňuje trávení, GERD způsobuje, že se obsah žaludku vrací zpět do jícnu. To způsobuje časté říhání a celkový pocit nepohodlí. Studie publikovaná v časopise American Journal of Gastroenterology uvádí, že lidé postižení GERD polykají vzduch až 287 krát za den a říhnou si přibližně 52 krát, což je výrazně více než 7 krát, kdy si říhnou zdraví jedinci.
5. Potravinová intolerance
Pokud máte alergii nebo intoleranci na některé potraviny, pak vaše tělo nedokáže strávit sacharidy v nich obsažené. Mezi běžné potravinové intolerance patří např:
Nesnášenlivost lepku a celiakie: Lepek je obsažen v potravinách obsahujících pšenici, ječmen a žito. Pokud vaše tělo nesnáší lepek (nebo pokud trpíte autoimunitním onemocněním, jako je celiakie) a náhodně konzumujete potraviny obsahující lepek, může dojít k poškození sliznice tenkého střeva. To může vést k zažívacím potížím, včetně nadýmání a plynatosti.
Nesnášenlivost laktózy: Pokud jste citliví na mléko a mléčné výrobky, můžete po konzumaci potravin obsahujících laktózu trpět nadýmáním, plynatostí a nevolností.
Intolerance fruktózy: Pokud trpíte nesnášenlivostí fruktózy, měli byste se vyhýbat ovoci a dalším produktům obsahujícím fruktózu, protože mohou způsobovat nadměrné nadýmání a říhání.
6. Reakce na léky
Pokud užíváte léky, může to být příčinou nadměrného nadýmání ve vašem těle. Plynatost, nadýmání a nevolnost jsou často pociťované vedlejší účinky některých léků, které se používají k léčbě průjmu a narkotické bolesti. Pokud je vaše tělo náchylné k plynatosti, pak byste se možná měli poradit se svým lékařem o alternativních lécích. Plynatost může být také důsledkem konzumace doplňků stravy s vlákninou, multivitamínů a tablet s obsahem železa.
Pamatujte si, že plyn je důvodem k obavám pouze tehdy, pokud ho vyměšujete více než 20 krát denně. Pokud se cítíte neustále nafouknutí a plynatí, je vhodné poradit se s lékařem, aby vyloučil závažné komplikace, jako je dumpingový syndrom, břišní srůsty, břišní kýla a rakovina tlustého střeva nebo vaječníků.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Medical News Today , Healthline