5 užitečných tipů jak snížit pravděpodobnost vzniku rakoviny
Spousta z nás se obává, že rakovina je jednou z těch hrozných věcí, které se dědí prostřednictvím poškozené rodinné DNA, a proto se jí nelze zbavit. Dobrou zprávou však je, že podíl rakoviny způsobené dědičně poškozenou DNA je velmi malý. Odborníci totiž tvrdí, že pouze 2-3 ze 100 případů rakoviny jsou spojeny s poškozenou DNA, která se dědí.
Pokud jde o zbytek případů onemocnění rakovinou, většina z nich je důsledkem špatného životního stylu pacientů. Studie uvádějí, že 25-30% případů rakoviny je způsobeno kouřením, zatímco až 30-35% případů souvisí s nezdravým způsobem stravování. Dalších 15-20% případů rakoviny je způsobeno infekcemi, zatímco zbývající procenta jsou způsobena jinými faktory, jako je stres, radiace a látky znečišťující životní prostředí.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíTo znamená, že pokud vedete zdravý životní styl, vaše šance na onemocnění rakovinou je pravděpodobně mizivá. Zde je několik nových strategií pro snížení výskytu rakoviny, které vám pomohou začít.
1. Zůstaňte na slunci v bezpečí
Výzkumy uvádějí, že rakovina kůže je jednou z nejčastějších forem rakoviny. Dle odhadů Dermatologické akademie se u jednoho z pěti Evropanů s největší pravděpodobností někdy v životě objeví rakovina kůže.
Abyste předešli rakovině kůže, je důležité co nejvíce bránit slunečním ultrafialovým paprskům v kontaktu s vaší kůží. Pokaždé, když se chystáte strávit den na slunci, snažte se nosit volné a vzdušné oblečení s dlouhými rukávy. Investujte také do kvalitního opalovacího krému s širokým rozsahem použití, který vám poskytne dlouhodobou ochranu před ostrým slunečním UV zářením. Nezapomínejte vždy nanášet opalovací krém na pokožku, i když jdete ven jen na krátkou chvíli. Pokud se chystáte ven na delší dobu, noste jej s sebou, abyste jej mohli opakovaně nanášet.
2. Doplňujte tekutiny
Neustálá hydratace může zředit koncentraci rakovinotvorných látek ve vaší moči. Tento proces ředění samozřejmě sníží i poškození, které mohou způsobit vašim buňkám. Kromě toho, doplňování vody a tekutin, také pomůže rychleji vyplavit tyto rakovinotvorné látky z vašeho těla. Podle odborníků uděláte dobře, když každý den vypijete alespoň 8 sklenic vody.
V horkých dnech nebo při intenzivních aktivitách pijte trochu víc, abyste nahradili vodu, kterou vaše tělo ztrácí pocením.
3. Konzumujte co nejvíce zelené zeleniny
Až budete příště vybírat zeleninu na salát, zvolte si co nejtmavší zelené listové odrůdy. Tmavě zelená barva listů značí přítomnost vysokého množství chlorofylu, molekuly, která shromažďuje světlo. Podle výzkumů chlorofyl váže karcinogenní látky, jako jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy, aflatoxin (toxin z potravinářských plísní, který způsobuje rakovinu jater) a další hydrofobní molekuly. Protože komplex chlorofylu a karcinogenů je pro tělo mnohem hůře vstřebatelný, většina z něj se vyloučí stolicí.
4. Maso před grilováním marinujte
Grilování bylo dlouho považováno za zdravý způsob konzumace masa, ale dnes už tomu tak není. Grilování zpracovaného masa může způsobit jeho zuhelnatění. To zase může obsahovat rakovinotvorné heterocyklické aminy, které se začnou tvořit při pečení masa při velmi vysokých teplotách. Také při opékání masa na dřevěném uhlí se do jídla mohou dostat rakovinotvorné látky, jako jsou polycyklické aromatické uhlovodíky.
Pokud je grilované maso vaším koníčkem, nezapomeňte do své oblíbené marinády přidat koření bohaté na antioxidanty, jako je rozmarýn a tymián, a maso touto směsí pořádně potřete. Antioxidanty obsažené v těchto kořeních mohou výrazně snížit přítomnost těchto toxických rakovinotvorných látek, a to až o 87%.
5. Rozpumpujte své srdce
Pravidelné zapojení do cvičení střední intenzity, jako je rychlá chůze nebo běh, může snížit riziko vzniku rakoviny prsu. Pravidelné cvičení pomáhá vašemu tělu spalovat tuk, který by jinak produkoval vlastní estrogen – jeden z hlavních prekurzorů onemocnění rakovinou prsu.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Cancer Research UK , National Cancer Institute