5 možností jak si udržet pevné a zdravé kosti po celý život
Lidské tělo se skládá z 206 kostí a kosterní systém plní jednu z nejdůležitějších funkcí v těle – poskytuje strukturu a oporu všem orgánům. Přesto máme často tendenci zdraví svých kostí ignorovat a na udržení této opory se dostatečně nesoustředíme. Lidské tělo si vytváří kostní hmotu až do dvaceti let svého života, a jakmile člověk dosáhne třiceti let, dosáhne vrcholu budování kostní hmoty. To je také hlavní důvod, proč jsou naše kosti po třicítce při nedostatku náležité pozornosti křehčí a lámavější. Pokud o své kosti dostatečně pečujeme, můžeme ještě předejít nebo snížit riziko vzniku křehkých kostí, osteoporózy a dalších degenerativních onemocnění kostí, stejně jako lámavosti kostí a zlomenin, které se běžně vyskytují v pozdějších fázích našeho života.
Abychom předešli oslabení našich kostí v jakémkoli věku, je třeba vždy dodržovat několik jednoduchých zásad, a to jak pro budování a udržování kostní hmoty, tak pro zajištění optimálního zdraví našich kostí.
Další zajímavé články z kategorie Zdraví1. Zbavte se strachu z konzumace některých tučných potravin
Kdo říká, že potraviny bohaté na tuky jsou pro člověka zkázou? Dobré tuky jsou vždy důležité pro zachování zdraví. Zdravé a kvalitní tuky jsou nezbytné pro zajištění živin pro naše kosti. Tuky s sebou totiž přinášejí i plnou hrst dalších výhod, jako je vstřebávání dostatečného množství vápníku a vitamínů rozpustných v tucích, jako je vitamín D a vitamín K. Doporučuje se vždy volit konzumaci polynenasycených a mononenasycených tuků. Esenciální mastné kyseliny jsou obsaženy v ořeších, ořechovém másle, semínkách, kokosovém oleji, olivovém oleji, tučných rybách, jako je losos a makrela, atd.
2. Konzumujte různé potraviny bohaté na vápník
Samotný vápník je jedinečnou živinou potřebnou pro zdraví kostí a je považován za jednu z nejkritičtějších živin. Za nejlepší zdroje vápníku jsou považovány mléčné výrobky a vaječné bílky, ale existují i jiné zdroje vápníku. Mezi ně patří květák, petržel, kapusta, bok choy, brokolice, tuřín, růžičková kapusta, sladké brambory, mandle, mořské řasy, měkký krab, sardinky, ančovičky a dokonce i minerální voda. Díky těmto rozmanitým možnostem můžete snadno získat dostatek vápníku pro své kosti.
3. Provádějte ta správná cvičení
Bylo zjištěno, že posilování pomáhá při budování kostní hmoty v každém věku. Cvičení se zátěží také zlepšují držení těla a rovnováhu. Důrazně se doporučuje provádět také několik protahovacích cviků. Protahování podporuje pružnost a zlepšuje pohyblivost kloubů.
4. Dopřejte si denní dávku vitamínu D
Vitamín D je pro naše kosti velmi důležitý. Tato živina se aktivně podílí na tvorbě kostí, pomáhá při vstřebávání vápníku v těle a při přítomnosti zdravých tuků se v těle ukládá. Nedostatek vitamínu D může zvýšit riziko, že budete trpět lámavostí kostí a zlomeninami. Bylo zjištěno, že primárním a nejpřirozenějším způsobem získávání vitamínu D je vystavení se slunečnímu záření, aniž by došlo ke spálení. Za tímto účelem vystavujte obličej a paže slunečnímu záření bez použití opalovacího krému po dobu asi dvaceti minut dvakrát až třikrát týdně. Sluneční paprsky v ranních hodinách jsou považovány za užitečnější, protože se v této době tak snadno nespálíte. Při vystavování se slunečním paprskům mějte vždy na paměti, že existuje hranice mezi zdravým vystavováním se slunečním paprskům a nadměrným vystavováním se slunečním paprskům. Bylo také zjištěno, že doba zdravého vystavení slunečnímu záření může být pro jednotlivé lidi různá.
5. Omezte co nejvíce příjem cukru
Vždy musíte vědět, které potraviny mohou oslabit vaše kosti. Rafinovaný cukr, alkohol a kofein jsou kyselinotvorné potraviny, které oslabují kosti tím, že vyčerpávají vápník a další minerály přítomné v kostech. To znamená, že tělo tyto živiny využívá k metabolismu těchto kyselinotvorných potravin. Doporučujeme snížit příjem cukru a také omezit kofein, a pokud možno se vyhýbat alkoholu, abyste podpořili zdraví kostí.
Vždy se rozhodujte pro konzumaci potravin, které podporují zdraví kostí. Pomůže vám to elegantně stárnout a udržet si pevné a zdravé kosti po celý život.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , Mayo Clinic