11 potravin které jsou dobré pro trávení a zažívací potíže
Nadýmání, bolesti břicha, plynatost, zažívací potíže… zádrhel v trávicím systému vám může pořádně zkazit den. Zdravé návyky, jako je dodržování pravidelných časů jídla, menší porce jídla, jíst pomalu a zvládat hladinu stresu, mohou pomoci udržet váš trávicí systém v bezporuchovém stavu. A na zdraví vašeho zažívacího traktu má samozřejmě významný vliv i to, co jíte. Udržujte neklidné břicho na uzdě díky těmto potravinám, které jsou dobré pro trávení.
Další zajímavé články z kategorie Zdraví1. Papája
Papája obsahuje enzym zvaný papain, který pomáhá štěpit a trávit bílkoviny. Toto ovoce je také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Skvěle chutná s trochou vymačkané limetkové šťávy, nebo jako zálivka na rýžový nákyp. Můžete do něj také přimíchat další ovoce a připravit si ovocný salát, který se bude počítat do denní porce ovoce a zeleniny.
2. Jogurt
Pokud jde o zdraví vašeho trávicího traktu, jogurt je naprostou samozřejmostí. Kvašené mléčné výrobky totiž možná používali k léčbě nemocí trávicího traktu už staří Římané. Jogurt obsahuje dobré bakterie neboli probiotika, která pomáhají vašemu trávicímu systému. Tyto organismy dokáží štěpit tuky a bílkoviny a zlepšují trávení i vstřebávání živin a potravy. Probiotika vám prospívají i v dalších ohledech, například zlepšují fungování vašeho imunitního systému a chrání před zárodky, které způsobují infekce.
3. Artyčok
Artyčoky si možná nenajdou pravidelné místo ve vašem jídelníčku, ale tady je jeden z důvodů, proč byste si je měli dávat častěji. Obsahují vlákninu známou jako inulin, která podporuje růst dobrých bakterií neboli probiotik ve střevech – tento proces se nazývá prebiotická aktivita. A jak jsme právě uvedli, probiotika mohou pomoci udržet váš trávicí trakt v bezporuchovém chodu.
Artyčoky také obsahují nerozpustnou vlákninu, která pomáhá potravě procházet trávicím systémem a podporuje pravidelnost střev. Mějte však na paměti, že při konzumaci vlákniny je důležité pít dostatečné množství tekutin, protože vláknina při průchodu trávicím ústrojím tekutiny vstřebává. A dbejte na to, abyste konzumaci potravin s vysokým obsahem vlákniny zvyšovali postupně – jinak může dojít k nadýmání a plynatosti.
4. Banán
Banán je další potravinou bohatou na vlákninu, která obsahuje inulin, a proto může podporovat růst dobrých bakterií. Ale to není všechno. Banány mohou také vyvolat tvorbu hlenu, který chrání žaludeční sliznici před žaludeční kyselinou. Tato kyselina ji může podráždit a způsobit pálení žáhy nebo podrážděné břicho.
5. Zázvor
Zázvor zlepšuje pohyby střev, které napomáhají trávení. Předpokládá se, že při zažívacích potížích hraje roli zpoždění vyprazdňování žaludku. Podle výzkumů může konzumace zázvoru před jídlem urychlit vyprazdňování žaludku a pomoci při tomto stavu.
Osvojte si ájurvédskou praxi a dejte si před jídlem kousek zázvoru s několika kapkami citronové šťávy, aby váš trávicí systém fungoval hladce. Můžete si také dát šálek zázvorového čaje, abyste se vypořádali s poruchami trávení a nadýmáním.
6. Celozrnné obiloviny
Váháte mezi bílým a celozrnným chlebem? Zvolte celozrnný a vaše střeva vám za to poděkují. Nejenže jsou celá zrna výživnější, ale obsahují také více vlákniny než rafinované sacharidy. A jak už víme, vláknina vám může zajistit pravidelnost a podpořit růst bakterií, které pomáhají při trávení.
7. Listová zelenina
Už víte, že listová zelenina, jako je kapusta a špenát, je plná živin, jako je vitamín C, vitamín A, vitamín K a kyselina listová. Ale to není vše, co mohou nabídnout. Studie ukazují, že listová zelenina obsahuje inulin a pomáhá podporovat růst probiotických bakterií. Proto si dopřejte tyto výživné pomocníky pro trávení, aby vaše střeva byla spokojená a vaše tělo zdravé.
8. Kurkuma
Kurkuma je koření, které se hojně používá v komunitách jihovýchodní Asie. Kurkumin, sloučenina v ní obsažená, spouští produkci žluči žlučníkem, která pak pomáhá zlepšit trávení. Výzkumy také zjistily, že kurkuma může snížit plynatost a nadýmání u osob trpících zažívacími potížemi. Okořeňte své kari a dušené maso silnou kurkumou. Nebo vyzkoušejte každý den šálek léčivého kurkumového čaje.
9. Ananas
Ananas obsahuje trávicí enzym zvaný bromelain, který pomáhá štěpit bílkoviny. Ananasy jsou také dobrým zdrojem živin, jako je mangan a vitamín C, což z nich činí výživnou pomůcku pro trávení. Toto šťavnaté ovoce lze použít do sladkých i slaných pokrmů. Přidejte ho tedy do nudlí, nakrájejte na kostičky do salsy, nebo ho použijte jako přísadu na pizzu – sladký ananas dokáže vylepšit chuť téměř všeho!
10. Kokosový olej
Vyvolává mastné jídlo ve vašem trávicím systému protestní sténání? Zkuste kokosový olej. Nasycené tuky obsažené v kokosovém oleji jsou většinou triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které tělo zpracovává efektivněji a nezatěžují žlučník. Kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji navíc může bojovat proti škodlivým bakteriím a udržovat vaše střeva zdravá. Studie na zvířatech navíc zjistily, že mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem obsažené v kokosovém oleji mohou skutečně podporovat trávení tuků tím, že zvyšují aktivitu enzymů spojených s metabolismem tuků.
11. Asafoetida
Asafoetida neboli hing (tzv. čertovo lejno) je šťáva z rostliny asafoetida. A toto koření se běžně doporučuje v ájurvédě jako pomocný prostředek při trávení. Předpokládá se, že pomáhá probouzet trávicí agni a tonizovat trávicí systém.
Asafoetida se obvykle praží na troše oleje spolu s dalším kořením a přidává se do kari. Nezapomeňte však do pokrmů používat jen špetku asafoetidy – pokud jí použijete příliš mnoho, může toto koření snadno přebít ostatní chutě.
Při některých zažívacích potížích může být nutná speciální dieta
I když tyto potraviny mohou pomoci udržet váš trávicí systém zdravý, pokud máte specifickou poruchu trávení, může být nutné přizpůsobit jídelníček tak, aby jí vyhovoval. Například lidé s celiakií se mohou potřebovat vyhnout lepku, zatímco lidé s intolerancí laktózy mohou potřebovat omezit mléčné výrobky. Pokud trpíte syndromem dráždivého tračníku, může vám lékař doporučit dietu s nízkým obsahem FODMAP. To znamená omezit některé potraviny, jako je žito, pšenice, mango, hrušky, artyčoky atd., které obsahují těžko stravitelné sacharidy.