10 běžných bylin které mohou pomoci v boji proti rakovině
Bylinky známe jako chuťové stimulátory, které svou chutí a vůní povzbudí každé jídlo. Tyto skromné kuchyňské suroviny však často fungují jako superpotraviny. Bylinky byly tradičně ceněny pro své léčivé vlastnosti stejně jako pro svou chuť a moderní věda nyní podporuje jejich zdravotní přínos. Rostoucí počet výzkumů dokonce ukazuje, že mnohé běžné bylinky mají potenciál bojovat s rakovinou. Pokud vás to zaujalo, zde jsou některé bylinky, které mohou bojovat proti rakovině.
Další zajímavé články z kategorie Zdraví1. Tymián
Tento aromatický člen rodiny mátovitých se zdvojnásobuje jako přírodní bojovník proti rakovině. Jak zjistila jedna studie, tymiánový éterický olej byl toxický pro buňky karcinomu plic, prostaty a prsu. Za tuto protirakovinnou aktivitu může být zodpovědný karvakrol, významná sloučenina v tymiánu.
2. Rozmarýn
Rozmarýn, hojně používaný ve španělské, francouzské a italské kuchyni, má pověst prostředku posilujícího paměť. Výzkum naznačuje, že může pomáhat i v boji proti rakovině. Tato bylina obsahuje prospěšné sloučeniny, jako je kyselina karnosová a kyselina rozmarýnová, které inhibují rakovinné buňky, např. buňky malobuněčného karcinomu plic, karcinomu prostaty, karcinomu jater, chronické myeloidní leukémie, adenokarcinomu prsu a adenokarcinomu prostaty. Výzkumy také naznačují, že výtažky z rozmarýnu mohou zpomalit vznik některých chemicky vyvolaných druhů rakoviny.
3. Šalvěj
Šalvěj je známá svou aromatickou chutí a štiplavou vůní, ale ukazuje se, že dokáže účinně bojovat proti rakovině. Bylo zjištěno, že tato bylina vyvolává buněčnou smrt a omezuje růst buněk melanomu, karcinomu tlustého střeva a hepatomu. Šalvěj má v podstatě mnoho bioaktivních látek s příznivými účinky. Bylo zjištěno, že kyselina ursolová, sloučenina v ní obsažená, je obzvláště účinná v boji proti rakovině.
4. Petržel
Petržel je další běžně používanou bylinou s protirakovinnými účinky. Bylo zjištěno, že myristicin v ní obsažený potlačuje rakovinu vyvolanou benzo[a]pyrenem, sloučeninou, která se běžně vyskytuje v potravinách, jako je grilované maso, v tabákovém kouři a v uhelném dehtu. Studie na zvířatech ukazují, že myristicin může inhibovat tvorbu nádorů plic o 65 % a nádorů žaludku o 31 %. Příznivé účinky této sloučeniny mohou pocházet z její schopnosti aktivovat detoxikační enzym známý jako GST (glutathiontransferáza).
5. Listy kari
Listy kari jsou lékařsky významnou bylinou používanou v indické kuchyni. Výzkum naznačuje, že tato bylina může způsobit smrt rakovinných buněk tím, že působí jako inhibitor proteazomu. Proteazomy jsou buněčné komplexy, které rozkládají bílkoviny. Studie zjistily, že inhibitory proteazomu selektivně ničí rakovinné buňky a také činí nádorové buňky citlivějšími na chemoterapeutika.
6. Bazalka posvátná
Bazalka posvátná neboli tulsi je v ájurvédě již dlouho ceněna pro své léčivé vlastnosti. Tato účinná bylina má řadu prospěšných látek, jako je eugenol, kyselina rozmarýnová, kyselina karnosová a apigenin, které jí mohou pomáhat v boji proti rakovině. Tulsi může zvýšit antioxidační aktivitu a zabránit poškození DNA zářením. Brzdí také vznik nových nádorů a vyvolává buněčnou smrt.
7. Brahmi
Brahmi je další bylinou tradičně používanou v ájurvédě. Bylo zjištěno, že sloučeniny jako bakopasid É a bakopasid VII extrahované z této byliny mají toxické účinky na rakovinné buňky u maligního gliomu, střevního adenokarcinomu a rakoviny prsu. Studie na zvířatech rovněž zjistily, že mohou silně potlačovat sarkom nebo rakovinu pojivové tkáně.
8. Ashwagandha
Ašvaganda je antioxidační bylina s potenciálem bojovat proti rakovině. Bylo zjištěno, že aktivní složky jako withaferin, withanolid, withanosid a withanon přítomné v této bylině jsou účinné proti různým druhům rakoviny. Zejména withaferin A dokáže potlačit rakovinu prsu a B-buněčný lymfom.
9. Sanjeevani
Sanjeevani je také bylina používaná pro své léčivé vlastnosti v ájurvédě. Laboratorní studie zjistily, že výtažky z této byliny mohou zastavit růst rakovinných buněk. Bylina může inhibovat fragmentaci DNA, poskytovat antioxidační ochranu a chránit před genetickým poškozením způsobeným methylisokyanátem, karcinogenní chemickou látkou. Studie na zvířatech také ukazují, že může omezit vznik kožních nádorů. Protinádorové účinky sanjevani lze přičíst flavonoidům přítomným v této bylině.
10. Guduchi
Guduchi neboli chebule srdčitá je bylina, která se tradičně používá ke zlepšení paměti a schopnosti učení. A tato bylina také vykazuje silné protirakovinné vlastnosti. Ve studiích na zvířatech bylo zjištěno, že má preventivní účinek na chemicky vyvolanou rakovinu jater. Guduchi působí tak, že zvrátí poškození jaterních buněk a zvyšuje hladinu antioxidantů a detoxikačních enzymů. Výzkum na myších také zjistil, že dokáže potlačovat kožní nádory a zpomalovat růst nádorů u Daltonova lymfomu.
Bylinné léky zatím nemohou nahradit konvenční léčbu
Všechny byliny, které jsme zde uvedli, prokázaly silný protinádorový potenciál v alternativní léčbě rakoviny. Studie o nich jsou však často v počátečním stádiu nebo jsou založeny na zvířecích modelech. Než se stanou součástí běžné medicíny, bude zapotřebí provést rozsáhlé studie na lidech. Proto budete k jejich zařazení do léčby rakoviny potřebovat doporučení lékaře. Tento seznam bylin má jistě potenciál v boji proti rakovině, proto je zařaďte do své každodenní stravy, abyste využili jejich protirakovinné účinky.
Nezapomeňte se před použitím bylinek poradit se svým lékařem, pokud již podstupujete léčbu rakoviny, protože některé bylinky mohou interferovat s léky nebo terapií, kterou užíváte. Výzkum například naznačuje, že rozmarýn, který se běžně používá jako kulinářská bylina, může snižovat účinnost některých léčebných postupů při leukémii.